Linkuri accesibilitate

Rușii intensifică bombardamentele în sudul Ucrainei


Un soldat ucrainean trage cu lansatorul de rachete în direcția pozițiilor rusești de pe linia frontului de lângă Avdiivka, la 28 aprilie.
Un soldat ucrainean trage cu lansatorul de rachete în direcția pozițiilor rusești de pe linia frontului de lângă Avdiivka, la 28 aprilie.

Forțele rusești au lansat mai multe atacuri eșuate asupra pozițiilor ucrainene din Bahmut în cursul zilei de ieri, a declarat Kievul pe 2 mai

Pe de altă parte, bătălia pentru Bahmut din estul provinciei Donețk s-a prelungit cu încă o lună, iar Rusia a intensificat bombardamentele asupra regiunilor din sudul Ucrainei.

Atacurile cu rachete rusești din ziua precedentă au vizat nordul și centrul Ucrainei, ucigând un băiat de 14 ani în regiunea Cernihiv și două persoane în orașul Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 1 mai.

Alte 40 de persoane au fost rănite în Pavlohrad, a adăugat Zelenski în discursul său nocturn.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au efectuat lovituri cu rachete împotriva unor obiective ucrainene și a susținut că toate rachetele sale au lovit țintele militare desemnate. Rusia neagă că ar fi vizat ținte civile, în ciuda dovezilor copleșitoare care demonstrează contrariul.

În Donețk, apărătorii ucraineni au respins 41 de atacuri în ultimele 24 de ore, majoritatea concentrate pe direcția Bahmut-Avdiivka-Mariinka, informează Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic din 2 mai, adăugând că Rusia a efectuat o serie de atacuri aeriene în zonă.

Rusia și-a intensificat bombardamentele în sudul Ucrainei, vizând în special părțile eliberate din regiunea Herson. Șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, a raportat că în acele zone au avut loc 71 de bombardamente în ultimele 24 de ore.

Ucraina a recucerit părți din Herson în noiembrie, în timp ce trupele rusești se retrăgeau spre est peste fluviul Nipru. Rusia a continuat să bombardeze în mod regulat regiunea de peste Nipru și recent a intensificat aceste atacuri cu o periodicitate zilnică.

Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului militar din sudul Ucrainei, susține că intensificarea bombardamentelor rusești asupra țintelor civile din sud vrea să distragă atenția generală de la insuccesele Rusiei în alte părți ale frontului.

„Intensificarea atacurilor este legată mai degrabă de faptul că inamicul nu a obținut nicio victorie clară. Nu există progrese convingătoare în estul Ucrainei, nu există succese de-a lungul liniei frontului în direcția sud", a declarat Humeniuk la televiziunea ucraineană la 1 mai.

Pierderi de peste o sută de mii de oameni

Casa Albă a declarat pe 1 mai că estimează că, din decembrie, Rusia a suferit 100 de mii de pierderi, dintre care peste 20 de mii de morți în luptele pentru controlul Bakhmut și alte părți din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că aproape jumătate dintre cei uciși din decembrie încoace erau mercenari ai grupului Wagner, mulți dintre ei deținuți eliberați din închisoare pentru a se alătura de partea Rusiei în războiul din Ucraina.

Noile statistici sugerează că pierderile rusești s-au accelerat în ultimele luni. Generalul american Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, a declarat în noiembrie că Rusia a suferit mult peste 100de mii de morți sau răniți în primele opt luni de război.

Comandantul suprem al Ucrainei, generalul Valeri Zalujni, a vorbit la telefon pe 1 mai cu Milley și l-a informat despre situația de pe linia frontului, descriind-o ca fiind „dificilă, dar sub control”. El a subliniat, de asemenea, necesitatea consolidării apărării aeriene a Ucrainei și a livrării la timp a armelor.

XS
SM
MD
LG