Linkuri accesibilitate

Dialog Statele Unite-China despre normalizarea relațiilor bilaterale


Oficialități de rang înalt din China și Statele Unite au discutat despre importanța stabilizării relațiilor dintre cele două țări, în contextul tensiunilor care s-au manifestat în ultima vreme.

Este prima întâlnire anunțată public dintre ministrul chinez de externe, Qin Gang și ambasadorul american la Beijin, Nicholas Burns, din februarie, când Statele Unite au doborât un balon al Chinei, bănuit că ar colecta informații.

Dialog Statele Unite-China despre normalizarea relațiilor bilaterale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

China suspendase câteva canale de comunicare, după ce Nancy Pelosi, care la vremea respectivă era președinta Camerei Reprezentanților, a efectuat o vizită în Taiwan. Tensiunile s-au mai diminuat în luna noiembrie, când președintele Biden s-a întâlnit cu șeful statului chinez, Xi Jinping la summitul G20, unde s-au angajat să dezvolte cooperarea bilaterală. Apoi însă, disputa cu privire la balonul de spionaj a dus la amânarea vizitei secretarului de stat Antony Blinken, la Beijing.

Ambasadorii Nicholas Burns și Qin Gang, la masa de dialog, 8 mai 2023
Ambasadorii Nicholas Burns și Qin Gang, la masa de dialog, 8 mai 2023

China a respins și o solicitare americană vizând o convorbire telefonică între ministrul apărării Loyd Austin și omologul său chinez, Wei Fenghe. China continuă să susțină că balonul era unul civil și a deviat accidental de la traiectoria inițială. După cele mai recente convorbiri, ambasadorul Burns a scris pe twitter „Am discutat despre problemele din raporturile americano – chineze și nevoia stabilizării raporturilor ca și extinderea comunicării la nivel înalt”.

În timpul convorbirilor, Qin a spus că „prioritatea numărul unu este stabilizarea relațiilor sino-americane, pentru a evita continuarea degradării acestora și a preveni orice accident între Statele Unite și China”. El a cerut Washingtonului „să înceteze să submineze suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei”, în special în legătură cu Taiwan. El a mai solicitat ca Statele Unite să trateze „accidentele” în relațiile bilaterale cu „calm, profesionalism și pragmatism”.

Secretarul de stat, Antony Blinken a spus săptămâna trecută că speră să reprogrameze vizita în China, în a doua parte a anului, subliniind „importanța revenirii la căile tradiționale de comunicare, la toate nivelele, în întregul guvern”.

XS
SM
MD
LG