Negocierile privesc posibila construcție a gazoductului Noua Interconexiune estică. Acesta ar permite achiziționarea de gaze din Rusia, livrate prin Serbia.
După cum s-a anunțat mai înainte, se așteaptă ca gigantul rus Gazprom să participe în cadrul unui acord semnat în 2021 de compania publică sârbă Srbijagas și Gas-Res, o companie deținută de entitatea bosniacă Republika Srpska. Costul construcției este estimat la 250 de milioane de euro, iar Gazprom ar urma să finanțeze proiectul.
Guvernul Republika Srpska și Gas-Res nu au răspuns la solicitarea RFE/RL cu privire la suma pe care intenționează să o cheltuiască pentru construcția gazoductului.
De asemenea, rămâne neclar cum va fi reglementată proprietatea asupra gazoductului. În 2019, Republika Srpska a declarat gazoductul „un proiect național de importanță strategică”. Gazul importat prin intermediul acestuia ar fi destinat exclusiv consumatorilor din Republica Srpska.
Al doilea gazoduct planificat care urmează să fie negociat este Interconectarea Sudică. Acesta ar traversa Croația și ar urma să livreze gaze din Azerbaidjan către Bosnia.
Construcția acestui gazoduct este susținută de Statele Unite și de Uniunea Europeană ca un proiect care ar reduce dependența Bosniei de gazul rusesc.
Costul estimat al conductei care ar urma să aibă 180 de kilometri este de aproximativ 100 de milioane de euro, iar planurile prevăd ca aceasta să fie finanțată cu ajutorul unui împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Borjana Kristo, președinta Consiliului de Miniștri, a declarat că în privința ambelor proiecte s-a înregistrat consensul membrilor consiliului. Ea a spus că proiectele au ca scop „asigurarea mai multor surse de aprovizionare cu gaze naturale în beneficiul tuturor locuitorilor Bosniei”.
A fost desemnată o comisie pentru negocierea Interconexiunii estice, în timp ce în cazul Interconexiunii sudice, federației bosniace i s-a cerut să adopte de urgență o lege privind acest gazoduct, astfel încât să poată fi aleasă și o comisie.
Doi membri ai președinției tripartite, Zeljko Komsic și Denis Becirevic, au anunțat că nu vor permite realizarea proiectelor fără adoptarea prealabilă a legii privind gazele la nivel de stat.
Bosnia-Herțegovina este obligată să adopte legea în baza acordurilor pe care le-a semnat cu Comunitatea Europeană a Energiei. Absența acestei legislații este unul dintre motivele pentru care Bosnia a fost sancționată de Comunitatea Europeană a Energiei la sfârșitul anului 2020.