Linkuri accesibilitate

Care e miza alegerilor prezidențiale și parlamentare din Turcia?


Kemal Kılıçdaroğlu, candidatul prezidențial al principalei alianțe de opoziție din Turcia
Kemal Kılıçdaroğlu, candidatul prezidențial al principalei alianțe de opoziție din Turcia

Un articol publicat în Washington Post arată de ce alegerile de duminică din Turcia au o semnificație globală atât de mare. În joc este postul de președinte și funcția, până acum de lider autoritar, pe care o are Recep Tayyip Erdoğan, cel care a condus țara de douăzeci de ani.

De data acesta, susțin experții, pentru prima dată în acest interval, poziția lui Erdoğan pare mai șubredă. Sub conducerea sa, Turcia a devenit mai puțin laică, dar și un lider regional, cu o implicare internațională semnificativă.

Sondajele de opinie arată o cursă strânsă, dar nu ar fi prima dată că Erdoğan – liderul care a condus intervalul cel mai îndelungat Turcia, depășindu-l și pe părintele fondator Mustafa Kemal Ataturk – găsește o cale să se mențină la putere. În ultimii ani, situația drepturilor omului în Turcia s-a înrăutățit, regimul ajungând să controleze puterea juridică și armata, care de-a lungul anilor se constituise într-un arbitru al laicizizării, dar și cea mai mare parte a presei.

Erdoğan controlează, de asemenea, o bază electorală substanțială, nu doar pentru că a modificat legi care fuseseră discriminatorii împotriva celor religioși, dar și pentru că regimul său, mai ales în prima perioadă a obținut creștere economică, a îndatorat medii de afaceri și a ajuns să controleze birocrația, la toate nivelele. În ultima vreme însă situația economică s-a înrăutățit și răspunsul autorităților e considerat inadecvat, opțiunea pentru dezvoltare a făcut loc disputelor culturale și ideologice, iar reacția autoriților la cutremurele devastatoare din est e văzută de mare parte a populației drept letargică.

Erdoğan în campanie și-a acuzat oponentul, care conduce o coaliție eterogenă, că ar ajuta terorismul, că ar favoriza minorități sexuale și mai recent că îi place să bea. Politicianul care l-ar putea înfrânge pe Erdoğan este Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Republican, care a mai pierdut în fața actualului președinte, dar acum nu doar reprezintă o coaliție, dar promite să numească în guvern politicieni populari. Suedia privește cu interes ce se va întâmpla cu alegerile pentru că Turcia a blocat până acum accesul său în NATO.

Opoziția promite să întărească legăturile cu NATO, Uniunea Europeană și Statele Unite, înrăutățite în ultimii ani de Erdoğan . Kilicdaroglu promite de asemenea să înbunătățească situația drepturilor omului, și să elibereze ceea ce consideră deținuți politici, dar poziția sa față de refugiați nu e prea diferită de cea a actualului președinte. În chestiunea războiului din Ucraina, Erdoğan nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Kremlinului, dar a livrat drone Ucrainei.

Dacă va fi ales, Kılıçdaroğlu va continua – spune el – relațiile cu Rusia, va încerca și el să medieze înțelegeri, dar ținând în mai mare măsură cont de statutul de membru în NATO. Rezultatul alegerilor va fi aflat mâine dacă un candidat obține mai mult de 50%, iar dacă nu, la 28 mai, data celui de-al doilea tur de scrutin.

XS
SM
MD
LG