În partea ocupată de Rusia a Ucrainei, un oficial instalat de Moscova a spus în dimineața zilei de 22 mai că centrala nucleară din Zaporojie a fost comutată pe generatoarele de rezervă și de urgență. Centrala a fost nevoită să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori de la invazia rusă din februarie 2022.
Principalele operațiuni de luptă din estul Ucrainei au rămas centrate pe linia frontului Bahmut-Avdiivka-Mariinka din regiunea Donețk, unde forțele ucrainene au respins 37 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore, a precizat Statul Major General în raportul zilnic.
Forțele ruse au efectuat 52 de atacuri aeriene și cu rachete asupra unor obiective militare și civile ucrainene deopotrivă, au precizat comandanții militari ucraineni.
În regiunea sudică Dnipropetrovsk, Rusia a executat un atac cu drone și rachete în dimineața zilei de 22 mai, a declarat guvernatorul regional Serhi Lisak, adăugând că toate cele 15 drone și patru rachete de croazieră au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană. O persoană a fost ușor rănită și unele clădiri au fost afectate, a adăugat Lisak.
În Zaporojie, oficialul Vladimir Rogov, instalat în Rusia, a declarat că centrala nucleară a fost deconectată „complet” de la alimentarea externă cu energie electrică după ce Ucraina a deconectat o linie electrică pe care o controlează.
Compania de stat ucraineană Enerhoatom a declarat că centrala nucleară Zaporojie a fost afectată de o pană de curent, fără a oferi detalii.
„Da, avem a șaptea pană de curent de la începutul ocupației (rusești)”, au recunoscut oficialii Enerhoatom pentru agenția de presă Reuters la 22 mai.
Anatoli Kurtev, secretarul consiliului municipal al orașului Zaporojie din Ucraina, a declarat că au început lucrul din dimineața zilei de 22 mai pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a orașului.
În weekend, Rusia a afirmat că a preluat controlul asupra Bakhmut, dar președintele Volodimir Zelenski și comandanții ucraineni au contestat declarația, spunând că luptele continuă în Bahmut, care a ajuns să simbolizeze rezistența acerbă a Kievului la invazia ilegală și neprovocată a Moscovei.
Președintele rus Vladimir Putin transmisese pe 20 mai un mesaj de felicitare pentru trupele care au luptat în vBahmut, după ce Ministerul rus al Apărării și șeful grupului de mercenari Wagner - care a fost în fruntea atacului Moscovei asupra Bahmut - au anunțat că au cucerit orașul.
Comandanții ucraineni au respins de îndată afirmațiile Rusiei, comandantul forțelor terestre ale țării afirmând că luptele pentru controlul orașului continuă și că forțele sale sunt în curs de a încercui Bahmutpe pe flancuri.
Bahmut și Hiroshima
Zelenski, care s-a întâlnit cu liderii Grupului celor șapte state industrializate la Hiroshima, în Japonia, la 21 mai, pentru a discuta despre un ajutor militar suplimentar, a răspuns „nu” când a fost întrebat de reporteri dacă Rusia controla orașul. Cu toate acestea, el a părut să minimalizeze semnificația unei eventuale pierderi.
„Trebuie să înțelegeți că nu mai este nimic [în oraș]. Au distrus totul”, a spus el, referindu-se la forțele rusești. „Nu mai există clădiri. Este păcat. Este o tragedie”.
„Bahmut rămâne astăzi doar un loc în inimile noastre”, a mai spus el, comparând distrugerea sa pe scară largă cu cea de la Hiroshima, care a fost aproape distrusă de o bombă nucleară în Al Doilea Război Mondial.
Rapoartele contradictorii au apărut în timp ce Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă despre care se vorbește de mai multă vreme. Este de așteptat ca această amplă operațiune să aibă loc în mai multe puncte aflate pe linia frontului de peste o mie de kilometri, din regiunea Luhansk, în nord-est, până la gura râului Nipru, lângă Kherson, în sud-vest.
Între timp, după ce președintele american Joe Biden a aprobat, la 19 mai, programe de pregătire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, un diplomat rus de rang înalt a declarat că transferul avioanelor către Ucraina ar ridica problema rolului NATO în conflict.
„În Ucraina nu există o infrastructură pentru operarea F-16 și nici numărul necesar de piloți și personal de întreținere nu există. Ce se va întâmpla dacă avioanele de luptă americane vor decola de pe aerodromuri NATO, controlate de voluntari străini?” a afirmat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, în declarații publicate pe canalul de mesagerie Telegram al ambasadei la 22 mai.