Rafael Grossi a prezentat la 30 mai principiile, în fața Consiliului de Securitate al ONU de la New York,în timpul unei ședințe de informare privind siguranța la centrală, mereu o sursă de îngrijorare de când forțele rusești au ocupat-o, la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.
„Situația de siguranță și securitate nucleară la centrala nucleară Zaporojie... continuă să fie extrem de fragilă și periculoasă. Activitățile militare continuă în regiune și s-ar putea să se intensifice foarte considerabil în viitorul apropiat", a spus el, într-o aparentă referire la contraofensiva așteptată a Ucrainei.
Grossi a declarat în fața Consiliului de Securitate că „nu ar trebui să aibă loc niciun fel de atac dinspre sau împotriva centralei” și a precizat că aceasta nu ar trebui să fie folosită ca depozit sau bază pentru arme grele, cum ar fi lansatoare multiple de rachete, sisteme de artilerie și muniții și tancuri, sau pentru personal militar care ar putea fi folosit pentru un atac efectuat dinspre centrală.
Aceste principii sunt în benecifiul tuturor
De asemenea, el a solicitat ca alimentarea cu energie electrică în afara amplasamentului centralei să rămână disponibilă și sigură, pentru ca toate sistemele esențiale ale acesteia să fie protejate împotriva atacurilor sau actelor de sabotaj. El a precizat că nu trebuie să nu se întreprindă nicio acțiune care să submineze aceste principii.
„Cer respectuos și solemn ambelor părți să respecte aceste cinci principii”, a declarat Grossi. „Aceste principii nu sunt în detrimentul nimănui și sunt în beneficiul tuturor.” AIEA intenționează să înceapă să monitorizeze aplicarea principiilor la fața locului, a adăugat el.
Rusia a declarat că va face tot ce poate pentru a proteja centrala, dar nu s-a angajat în mod explicit să respecte cele cinci principii ale lui Grossi. „Propunerile domnului Grossi pentru a asigura securitatea centralei nucleare din Zaporojie sunt în conformitate cu măsurile pe care le aplicăm deja de mult timp”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.
Ambasadorul ucrainean la ONU, Serhi Kîslîția, a declarat că principiile „trebuie să fie completate cu cererea de demilitarizare completă și de-ocupare a centralei”, o cerere formulată anterior de Statele Unite.
Ca răspuns la declarația lui Grossi, ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat: „Este în întregime în responsabilitatea Moscovei evitarea unei catastrofe nucleare și încheierea războiului său de agresiune împotriva Ucrainei”.
Grossi încearcă de luni de zile să stabilească un acord pentru a reduce riscul unui accident nuclear cauzat de activitatea militară la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Centrala nu mai generează electricitate și a fost afectată de mai multe ori de bombardamente care au provocat întreruperi ale energiei electrice. Centrala are nevoie de curent electric pentru a-și menține reactoarele reci.
Centrala, situată în regiunea sud-estică Zaporojie, a furnizat aproximativ 20% din energia electrică a Ucrainei înainte ca producția de energie să fie oprită la sfârșitul anului trecut.