Linkuri accesibilitate

James Rubin, diplomat american: Rusia folosește dezinformarea pentru a diviza aliații SUA din Balcani


James Rubin, coordonator al Centrului de angajament global al Departamentului de Stat al SUA
James Rubin, coordonator al Centrului de angajament global al Departamentului de Stat al SUA

Kremlinul se folosește de informații ca de o armă pentru a diviza aliații SUA din Balcani. Presa din regiune ar trebui să-și sporească eforturile de a detecta dezinformarea rusă și de a o distinge de adevăr, a declarat un diplomat american de rang înalt pe 1 iunie într-un interviu pentru RFE/RL.

James Rubin, coordonator al Centrului de Angajament Global al Departamentului de Stat al SUA, spune că Macedonia de Nord, Muntenegru, Slovacia și Bulgaria sunt țări în care Statele Unite au descoperit că „Kremlinul lucrează cu adevărat pentru a încerca să divizeze țările noastre, să divizeze prieteniile noastre cu aliații din NATO, aliații și prietenii din UE, partenerii noștri, folosindu-se de informații ca de o armă”.

Pentru Kremlin, a spus el, dezinformarea și propaganda fac parte dintr-un plan mai amplu, deoarece Rusia înțelege că nu-și poate impune altminteri punctul de vedere referitor războiul din Ucraina.

„Încearcă să folosească orice tehnică pe care o are la dispoziție pentru a diviza Occidentul în sprijinul acordat Ucrainei", a spus el.

Rubin a vorbit cu RFE/RL la Sofia, una dintre opririle din actualul său turneu european în cadrul căruia are programate convorbiri cu guvernele acelor țări despre necesitatea detectării dezinformării pentru a vedea ce este nevoie pentru a face ceva în acest sens.

Rubin spune că fiecare țară are dreptul la liberă exprimare, iar agențiile de știri au dreptul de a relata ceea ce spun guvernele străine, însă acestea nu ar trebui să repete dezinformările furnizate de guverne străine fără să spună de unde provine, a spus el.

„Trebuie să folosim toate instrumentele de care dispunem într-o societate democratică pentru a face distincția între zgomotul de fond al domeniului informațional și acele operațiuni conduse de Kremlin care sunt concepute pentru a ne diviza, care își propun să perturbe procesul democratic astfel încât sprijinul NATO să se evapore", a spus Rubin.

El a precizat că sarcina sa este de a se asigura că există transparență, de a expune orice legături cu presa rusă și de a lăsa fiecare guvern să ia propria decizie cu privire la modul în care să răspundă, menționând că Bulgaria, alături de Slovacia și Muntenegru, se numără printre țările în care Rusia a cheltuit bani și a corupt politicieni și organizații media.

Statele Unite sunt, de asemenea, conștiente de faptul că și China a cheltuit miliarde de dolari pentru a dezvolta ceea ce a numit „sisteme de manipulare a dezinformării” în întreaga lume, dar tacticile sale sunt diferite de cele ale Rusiei.

Chinezii oferă gratuit serviciul lor de știri Xinhua ziarelor din anumite țări și nu permit ziarelor să folosească alte agenții de știri occidentale independente.

„Asta înseamnă că jurnalistul african care scrie relatare internațională o scrie dintr-un punct de vedere chinezesc, în care în America se întâmplă doar lucruri oribile, iar în China numai lucruri minunate”, a spus el.

Statele Unite încearcă „să se asigure că sursele și procesul de informare sunt transparente”, a spus Rubin, astfel încât cititorii să știe că ziarul își ia știrile din China.

XS
SM
MD
LG