Linkuri accesibilitate

Mai poate candida Donald Trump după ce a fost inculpat a doua oară?


Fostul președinte Trump a fost inculpat de două ori, în legătură cu delicte penale, cea mai recentă inculpare fiind la nivel federal, dar asta nu îl împiedică, din perspectivă legală, să candideze la președinție.

Inculparea anunțată la sfârșitul săptămânii trecute e în legătură cu 37 de capete de acuzare, vizând preluarea și reținerea de documente secrete și obstrucționarea procesului legal.

Mai poate candida Donald Trump după ce a fost inculpat a doua oară?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct

Constituția americană prevede trei condiții pentru candidatură la președinție, vârsta de cel puțin 35 de ani, candidatul să fie cețățean american prin naștere și să fi trăit în Statele Unite cel puțin 14 ani. Inculpări sau chiar condamnări potențiale nu descalifică în cazul unei victorii electorale, dar ceea ce ar putea interveni este inculpare și demitere, prin acte ale Camerei Reprezentanților și Senatului.

Amendamentul 14, adoptat în timpului Războiului Civil are o clauză care interzice alegerea oricărui candidat care s-a angajat într-o insurecție împotriva statului american, dacă acesta nu obține aprobarea a două treimi din membrii celor două camere ale Congresului.

După 6 ianuarie 2021, când suporterii lui Trump au atacat Congresul, mulți au caracterizat acțiunea drept o insurecție sau rebeliune, dar pentru a-l împiedica pe Trump să fie ales președinte ar fi nevoie ca Senatul să se pronunțe în acest sens. Deocamdată pe plan politic, inculpările, la care e probabil să se adauge și altele, consolidează și întăresc baza politică a fostului președinte, care răspunde la acuzații, susținând că e nevinovat, că procesul juridic ar fi politizat și el -- persecutat.

Prima dată când a fost inculpat, în aprilie, Trump a colectat milioane de dolari, fonduri de campanie. Acel proces este programat la 24 martie, în timpul preliminariilor republicane, iar investigatorul federal a spus că și noul proces, pentru sustragerea documentelor secrete, va fi accelerat. Toți contracandidații republicani de până acum, cu excepția lui Chris Christie nu-l atacă pe Trump, de teama că vor pierde eletoratul acestuia și preferă să acuze administrația Biden că politizează justiția.

În istoria americană a mai existat un singur candidat la prezidențiale care a făcut-o din închisoare, Eugene Debs, candidat socialist, în 1920.

XS
SM
MD
LG