Fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, un om de afaceri miliardar care a creat cea mai mare companie media din Italia înainte de a transforma peisajul politic, a murit luni la vârsta de 86 de ani.
Agenția italiană de știri LaPresse a relatat despre decesul lui Berlusconi după ce acesta a fost spitalizat vineri pentru a doua oară în ultimele luni pentru tratarea unei leucemii cronice.
Berlusconi a fost spitalizat la Milano pe 5 aprilie cu o infecție pulmonară cauzată de această boală, a declarat Dr. Alberto Zangrillo, medicul său personal. El a mai suferit de-a lungul anilor de afecțiuni cardiace, cancer de prostată și a fost spitalizat pentru COVID-19 în 2020.
Cântăreț de estradă cândva, Berlusconi s-a folosit de rețelele sale de televiziune și de imensa sa avere pentru a-și lansa lunga carieră politică, inspirând atât loialitate, cât și dizgrație.
Înainte de a deveni deputat, Berlusconi a construit cartiere suburbane de lux, a dobândit un cvasi-monopol asupra posturilor de televiziune private și a cumpărat AC Milan, transformându-l în cel mai de succes club de fotbal din Europa.
După demisia sa din 2011, Berlusconi aproape că a dispărut de pe scena publică, în ciuda unor reveniri ocazionale. Matteo Salvini de la Lega Nord (Liga Nordului), de extremă dreapta, l-a înlocuit ca lider al blocului conservator din Italia, iar partidul Forza Italia al lui Berlusconi a alunecat în irelevanță, până la revenirea sa în 2022 ca partid minor de coaliție în guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni.
Berlusconi a fost internat în spital la începutul lunii aprilie bolnav de pneumonie. A avut probleme de sănătate repetate în ultimii săi ani, fiind supus unei operații de inimă în 2016. A avut un stimulator cardiac timp de mai mulți ani. A fost spitalizat cu pneumonie și Covid-19 în 2020. De asemenea, a fost internat în 2022 pentru o infecție a tractului urinar. A suferit o operație pentru o tumoare la prostată în 1997.
Pentru admiratori, cel care a fost de trei ori premier a fost un om de stat capabil și carismatic care a căutat să ridice Italia pe scena mondială. Pentru critici, el a fost un populist care amenința să submineze democrația prin exercitarea puterii politice ca instrument de îmbogățire a sa și a afacerilor sale.
Partidul său politic Forza Italia a fost partener de coaliție cu actualul premier Giorgia Meloni, un lider de extremă dreapta care a ajuns la putere anul trecut, deși nu a deținut nicio funcție în guvern.
Prietenia sa cu președintele rus Vladimir Putin l-a pus în conflict cu Meloni, o susținătoare fermă a Ucrainei. La cea de-a 86-a aniversare a sa, în timp ce războiul făcea ravagii, Putin i-a trimis lui Berlusconi urări de bine și vodcă, iar italianul s-a lăudat că i-a întors favoarea trimițându-i vin italian.
Pe măsură ce Berlusconi a îmbătrânit, unii au luat în derâdere bronzul său perpetuu, transplanturile de păr și iureșul de iubite cu zeci de ani mai tinere. Cu toate acestea, timp de mulți ani, Berlusconi a părut de neatins, în ciuda scandalurilor personale.
Au fost lansate cazuri penale, dar s-a renunțat la proces atunci când termenele de prescripție au expirat în sistemul judiciar lent al Italiei sau după ce a făcut apel și a câștigat. Investigațiile au vizat așa-numitele petreceri "bunga bunga" ale magnatului, la care participau tinere femei și minori, sau afacerile sale, printre care se numără echipa de fotbal AC Milan, cele mai mari trei rețele private de televiziune din țară, reviste și un cotidian, precum și companii de publicitate și de film.
Doar un singur proces i-a atras o condamnare - un caz de fraudă fiscală în urma unei vânzări de drepturi cinematografice în imperiul său de afaceri. Condamnarea a fost confirmată în 2013 de cea mai înaltă instanță penală din Italia, dar a fost scutit de închisoare din cauza vârstei sale, 76 de ani, și i s-a ordonat să presteze muncă în folosul comunității ajutând bolnavii de Alzheimer.
Cu toate acestea, i s-a retras mandatul de senator și i s-a interzis să candideze sau să ocupe funcții publice timp de șase ani, în conformitate cu legile anticorupție.
După moartea sa, doi membri ai guvernului italian i-au deplâns dispariția, iar vicepremierul Matteo Salvini l-a numit într-o declarație „un mare om și un mare italian”.
Ministrul Apărării, Guido Crosetto, a scris pe Twitter că moartea lui Berlusconi reprezintă sfârșitul unei epoci.
„L-am iubit foarte mult. Adio, Silvio”, scria Crosetto.
Politicianul, divorțat de două ori, lasă în urmă cinci copii și mulți nepoți. Cel mai recent, el a fost împreună cu deputata Forza Italia Marta Fascina, cu peste 50 de ani mai tânără decât el.
Imperiul său de afaceri se confruntă cu un viitor incert. Berlusconi nu a indicat niciodată în mod public cine va prelua întreaga conducere a companiei sale MFE după moartea sa, deși se așteaptă ca fiica sa cea mare, Marina, să joace un rol important. Acțiunile MFE erau în creștere cu peste 9% în jurul orei 0900 GMT.