Linkuri accesibilitate

Ucraina vrea controale mai stricte asupra livrării de componente de rachete către Rusia


Consecințele bombardării orașului Krivoi Rog, 13 iunie 2023
Consecințele bombardării orașului Krivoi Rog, 13 iunie 2023

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, după ce orașul său natal a fost atacat de Rusia cu rachete, că țările străine, inclusiv partenerii Ucrainei, ar trebui să ia măsuri împotriva companiilor care ajută Rusia să eludeze sancțiunile și îi furnizează componente de rachete.

Zelenski a pledat pentru controlul mai strict al comerțului cu componente care ar putea fi folosite la producția de rachete a Rusiei. „Din nefericire, Rusia încă mai poate primi componente esențiale pentru producția de rachete, subansamble fabricate de companii din diferite țări ale lumii, în special de companii din unele țări-partenere", a declarat Zelenski.

Odesa, atacată cu rachete

În noapte de 13 spre 14 iunie a avut loc un alt atac cu rachete în Odesa în care au murit cel puțin trei persoane și 13 au fost rănite, după informează comandamentul operațional din sudul Ucrainei. Cele patru rachete Kalibr au fost lansate de pe o navă din Marea Neagră, din largul apelor Odesei.

„Ca urmare a atacurilor aeriene și a șocului produs de explozie, au fost avariate un centru de afaceri, o instituție de învățământ, un complex rezidențial, unități de alimentație publică și magazine din centrul orașului. Anterior, șase persoane au fost rănite. O rachetă a lovit depozitul unuia dintre lanțurile de magazine, inamicul provocând distrugerea a o mie de metri pătrați și incendierea unei suprafețe de 400 de metri pătrați. Trei angajați ai depozitului au fost uciși, iar șapte au fost răniți”, se spune în relatare.

Lungul traseu al rachetelor de la fabricant, la Krivoi Rog

Una dintre rachetele care a lovit orașul natal al lui Zelenski, Krivoi Rog, avea aproximativ 50 de componente - în principal microelectronice - care au fost produse în alte țări, a declarat Zelenski, fără a numi țările producătoare.

Partenerii Ucrainei au o listă cu companiile care furnizează componente Rusiei, a spus el, adăugând că Kievul „așteaptă concluzii și acțiuni rapide pentru a opri teroarea rachetelor rusești”.

Ucraina a pus în aplicare sancțiuni împotriva tuturor companiilor din Rusia care produc rachete, a spus el, solicitând sancțiuni complete la nivel global împotriva companiilor și, pe cât posibil, o întărire a controalelor la export.

O companie sau o persoană care acționează ca intermediar sau lucrează cu Rusia pentru ca „teroriștii să poată continua să arunce în aer clădiri rezidențiale și să ucidă oameni” merită un răspuns adecvat din partea lumii, a declarat Zelenski. „Partenerii au toate informațiile în această privință”.

Atacul cu rachete de la Krivoi Rog a ucis 11 persoane și a rănit alte aproximativ 30. Unele dintre rachetele lansate spre Ucraina în dimineața zilei de 13 iunie au fost doborâte de apărarea aeriană.

Zelenski a declarat că ar fi mai ieftin să blochezi rutele de aprovizionare cu componente pentru rachete decât să cheltuiești constant resurse pentru apărarea aeriană.

Mulți absenți de pe listele negre

Statele Unite au impus mai multe runde de sancțiuni împotriva firmelor și persoanelor acuzate de procurarea de echipamente folosite pentru fabricarea dronelor pe care Rusia le-a cumpărat din Iran, dar au aplicat mai puține sancțiuni pentru a limita achiziția de tehnologie pentru rachete.

Pe 19 octombrie 2022, Statele Unite au trecut pe lista neagră o persoană și două entități despre care Departamentul Trezoreriei a afirmat că au procurat electronice folosite la avioane de luptă, rachete și alte sisteme de armament.

Rețeaua rusă sancționată a procurat atât tehnologii militare, cât și tehnologii sensibile cu dublă utilizare de la producătorii americani și le-a furnizat utilizatorilor finali ruși, susținea Departamentul. Apelul lui Zelenski ar putea accelera acest proces de identificare a lanțului comercial de la producător la industria rusă de armament și i-ar putea sancționa pe identificați ca furnizori de subansamble care ajută Rusia să-și continue atacurile sângeroase asupra țintelor civile din Ucraina.

NATO va crește asistența militară pentru Kiev

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina face progrese în contraofensiva sa împotriva invadatorilor ruși și a anticipat că liderii NATO vor majora asistența militară pentru Kiev atunci când se vor întâlni luna viitoare, la Vilnius.

Stoltenberg a făcut aceste comentarii în timp ce se întâlnea la Casa Albă cu președintele Joe Biden. Vizita lui Stoltenberg la Washington a avut loc în contextul în care Ucraina încearcă să recucerească teritorii, ca parte a unei contraofensive mult așteptate împotriva invadatorilor ruși.

„Sprijinul pe care îl acordăm cu toții Ucrainei are impact pe câmpul de luptă chiar acum, în timp ce vorbim, deoarece ucrainenii au lansat contraofensiva”, a declarat el. „Înregistrează progrese, câștigă teren”.

Cu cât recuceresc mai mult teritoriul, cu atât mai greu va fi cuvântul ucrainenilor la masa negocierilor și cu atât mai mult va înțelege și președintele rus Vladimir Putin că nu va câștiga niciodată, a adăugat Stoltenberg, adăugând că luna viitoare, la summitul NATO de la Vilnius, Lituania, se vor aproba mai multe ajutoare.

În același timp, Departamentul de Stat al SUA a anunțat un nou pachet de 325 de milioane de dolari pentru muniție și armament greu, pentru a completa proviziile Ucrainei.

Putin, la Kremlin: Pierderile lor sunt catastrofale

La Moscova, Putin a discutat cu jurnaliștii și bloggerii ruși în cadrul unei conferințe de presă televizate de la Kremlin. El a declarat că contraofensiva eșuează și că Ucraina suferă pierderi de 10 ori mai mari decât cele ale Moscovei.

„Pierderile lor se apropie de un nivel care ar putea fi descris ca fiind catastrofal”, a spus Putin în timpul întâlnirii cu presa.

El nu a furnizat numărul de morți și răniți, dar a menționat că trupele ruse au pierdut 54 de tancuri. El a estimat pierderile Ucrainei la 160 de tancuri și peste 360 de vehicule blindate. Nu există o confirmare independentă a afirmațiilor lui Putin.

Putin a mai spus că nu vede necesitatea unei noi mobilizări, dar a precizat că aceasta va depinde de ceea ce Rusia dorește să obțină în război.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a ridiculizat comentariile lui Putin despre pierderile ucrainene spunând că sunt rezultatul „autoamăgirii” președintelui Federației Ruse.

XS
SM
MD
LG