„Așa cum știm din Sfânta Scriptură, atunci când poporului evreu îi mergea rău din cauza păcatelor pe care le acumula, puneau pe seama unui țap care era lăsat în pustiu. Așa sunt regulile și în politică. Și dacă ele cumva permit să fie dezamorsată situația politică, atunci se recurge la astfel de remanieri”, a explicat Igor Boțan.
Ca să judecăm dacă un ministru trebuie să părăsească fotoliul din Guvern trebuie să analizăm politicile pe care le-a elaborat, consideră comentatorul, care crede că, de exemplu, în justiție lucrurile merg prost nu neapărat din cauza ministrului.
„Dacă citim documentele elaborate de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, vedem că acolo lucrurile din punctul de vedere al planificării, al logicii sunt făcute, în opinia mea, foarte bine. Dar iată, doamna Președinte consideră că avem un colaps în combaterea corupției și reforma justiției bate pasul pe loc. Oare este vinovat ministrul de acest lucru? Nu cred că e vinovat doar ministrul, pentru că a existat un concept de reformare a justiției de care sunt responsabili mai mulți actori”, a explicat Igor Boțan.
Nici demisia pe care și-a anunțat-o Andrei Spînu nu trebuie legată de lipsa capacităților manageriale ale acestuia sau de corupție. Pur și simplu, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost responsabil de cele mai „nevralgice puncte” ale guvernării, consideră cel de-al doilea invitat al podcastului, Nicolae Negru, lucru de care a profitat opoziția, creându-i această imagine de „cel mai incompetent și corupt, deși nimeni nimic nu a demonstrat ceva până acum”.
„Pentru opoziție el a fost un cal de bătaie, o minge de box, dacă vreți, dar eu cred că, în general, el și-a îndeplinit funcțiile. El era responsabil de infrastructură și de dezvoltarea regională, iar aici interesele sunt foarte mari. Contractul cu Gazprom, de exemplu, trebuia semnat încă de socialiști. Putem zice că el a reușit un lucru care nu le-a reușit predecesorilor săi. A, că prețurile erau mari... Așa era conjunctura pieței atunci. Chiar dacă unii spun că nu trebuia să semneze, de unde trebuiau să aducă atunci gaze? Era vreun alt mecanism de asigurare a R. Moldova cu gaze? Aeroportul internațional Chișinău se afla tot în gestiunea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acolo erau interese foarte mari și nu numai ale lui Șor, erau și interesele Rusiei”, mai spune Negru.
Marea problemă, consideră cei doi analiști, este „ce urmează?...”. Dacă scopul acestor remanieri este „doar să dea drumul la aburi din cazan”, e un lucru pozitiv, dar nu înseamnă că problemele se vor rezolva imediat. Alți miniștri vor trebui să depună la fel de mult efort și chiar mai mult.
În altă ordine de idei, și Negru și Boțan consideră că Andrei Spînu nu ar avea ambiții politice în acest moment. Aceste idei, spun analiștii, sunt „infiltrate” de o manieră discretă pentru a testa mai degrabă cum reacționează oamenii.
„Eu nu cred că Spînu va constitui un partid politic. Eu cred că e destul de matur să înțeleagă cum decurg fenomenele politice din Republica Moldova. În Republica Moldova au avut succes partidele care au știut să prindă anumite valuri. Ar fi de mirare ca o persoană ca Andrei Spînu, în această situație, să creadă că el poate prinde vreun val care, având în vedere că a acumulat multe bile negre, să-l aducă acum pe creastă în prim plan în scena politică”, spune Igor Boțan.
Premierul Dorin Recean ar urma să anunțe luni, 18 octombrie, demisia unor miniștri din Guvern și venirea altora în loc. Cel care și-a dat cu anticipație demisia a fost ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, al cărui nume a fost vehiculat în spațiul public alături de numele ministrei Justiției, al ministrului Agriculturii sau al ministrului de Interne. Spînu și-a explicat demisia prin faptul că ar fi supus unei campanii de defăimare, precizând că reforma justiției trebuie să rămână prioritatea zero pentru guvernare.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 14 noiembrie:
- Lupta cu corupția a fost un „eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, și a cerut Guvernului și altor instituții ale statului schimbări în justiție și un plan de luptă cu acest flagel, care să urgenteze examinarea dosarelor de corupție politică.
- Ministerul de Externe a înmânat o notă de protest ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, după ce drone rusești au căzut pe teritoriul R. Moldova.
- Partidul Socialiștilor cheamă partidele de opoziție să-și „consolideze” eforturile împotriva guvernării PAS pentru viitoarele alegeri parlamentare.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te