Totodată, mobilizarea electoratului care susține integrarea europeană a Republicii Moldova, inclusiv a cetățenilor moldoveni stabiliți temporar sau pentru totdeauna în afara țării, poate fi explicată prin faptul că oamenii nu văd o altă opțiune sau perspectivă.
„Cetățenii au înțeles că vectorul european nu are niciun fel de alternativă. De aceea, exponentul promovării vectorului european trebuie susținut, în ciuda dezamăgirilor”, precizează analistul politic.
Însă victoria actualei președinte, care urmează să reprezinte R. Moldova în următorii patru ani, este importantă atât din perspectiva susținerii pe care o are din partea liderilor europeni, cât și a viitoarelor alegeri parlamentare, cruciale și ele pentru menținerea parcursului european.
„Susținerea Maiei Sandu este un semnal foarte puternic pentru Republica Moldova și, de fapt, un îndemn de mobilizare pentru lupta electorală care urmează pentru viitoarele alegeri parlamentare. Progresele obținute în acest sens trebuie susținute pentru a menține țara pe acest parcurs pro-european. Dacă la viitoarele alegeri parlamentare va exista o ruptură în acest sens, vor fi consecințe foarte, foarte grave pentru R. Moldova”, precizează analistul.
Într-o altă ordine de idei, dar în același context al alegerilor prezidențiale, analistul politic Nicolae Negru, cel de-al doilea invitat permanent al podcastului, spune că nerecunoașterea victoriei Maia Sandu de către liderii de la Kremlin era una așteptată, având în vedere resursele umane și financiare, pe care le-a investit Rusia pentru a deturna cursul european al R. Moldova.
„Desigur că Putin a avut un succes acum la alegerile din Georgia și propagandiștii ruși așteptau că acest succes se va repeta în Republica Moldova. Rezultatele din 3 noiembrie trebuie privite în contextul înfrângerii democrației și a cursului european în Georgia. Dar pentru Rusia, înfrângerea e dublă, într-un fel. Chiar rușinoasă. Unii propagandiști ruși ziceau: „cum de-am suferit noi înfrângere în Republica Moldova? Acolo sunt 3 milioane de oameni și Maia Sandu a obținut aproape un milion de voturi”, susține în continuare Nicolae Negru.
Potrivit comentatorului, narativele opoziției pro-ruse și ale Moscovei precum că Maia Sandu nu a câștigat alegerile în interiorul țării, respectiv că ar fi doar „președintele diasporei” pot fi calificate drept „o prostie”, fiind o „metodă ieftină” de a devia atenția opiniei publice de la victoria „convingătoare” pe care a obținut-o actuala președintă în cel de-al doilea tur de scrutin.
„Acești oameni, care muncesc în Occident, aduc acasă cumulativ miliarde de lei în fiecare an, întrețin o parte din bătrânii Republicii Moldova, întrețin casele din sate, contribuie la menținerea pieței imobiliare și, când vine vorba să voteze, dintr-o dată apar niște probleme.
De ce apar niște probleme? Că acești alegători sunt bine informați, pot compara ce poate da Rusia și ce poate da Occidentul și desigur că Rusiei și forțelor prorusești nu le convine aceasta?”, se întreabă Nicolae Negru.
Mai mult, a continuat Igor Boțan, moldovenii care au votat în străinătate sunt (preponderent) tinerii cu vârsta de până la 40 de ani pentru care contează ce viitor vor avea în R. Moldova, în timp ce în interiorul țării cei mai mulți alegători au vârsta de peste 60 de ani, de care cei tineri trebuie să aibă grijă.
„Iată această aritmetică mie mi se pare foarte importantă pentru a submina acest mesaj subversiv pe care l-a lansat Igor Dodon și pe care îl copie Federația Rusă”.
Duminică, pe 3 noiembrie, în cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial, Maia Sandu a obținut al doilea mandat de șef al satului, cu 55,35% din sufragii. În afara R. Moldovei, la urne s-au prezentat peste 330 de mii de alegători, acesta fiind cel mai mare număr de participanți la vot, în străinătate, din istoria R. Moldova.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 31 octombrie:
- Posibilele schimbări pe scena politică din Republica Moldova care ar putea avea loc după realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte, atât până la următoarele alegeri parlamentare, cât și în anii următori, în tabăra pro-europenilor și în cea a opoziției pro-ruse.
- Ce greșeli care au marcat actualul mandat al Maiei Sandu ar trebui evitate în cel de-al doilea? Dar care sunt și erorile guvernării conduse de Partidul Acțiune și Solidaritate și cum înțelege să le înlăture?
- În Statele Unite ale Americii, republicanul Donald Trump, a câștigat alegerile prezidențiale. Ce înseamnă acest lucru pentru relațiile dintre Republica Moldova și SUA, în contextul războiului dus de ruși din Ucraina și a securității Republicii Moldova.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te