Linkuri accesibilitate

Au stabilit moldovenii un record mondial la votul în străinătate?


Moldovenii „expatriați” sunt printre cei mai entuziaști din lume, când vine vorba de vot.
Moldovenii „expatriați” sunt printre cei mai entuziaști din lume, când vine vorba de vot.

CEC a anunțat că la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Moldova, de la 3 noiembrie, au votat în străinătate un număr record de moldoveni, adică vreo 330.000.

Presa moldoveană și internațională scrie că ei au decis, de fapt, soarta alegerilor, făcându-i pe adversarii câștigătoarei Maia Sandu să spună că va fi – doar – președinta diasporei.

Indiferent de rezultat, cifrele sugerează că, raportat la populația generală, aceasta a fost una din cele mai mari mobilizări electorale a „expatriaților” din istorie, fiindcă a adus la urne departe de casă cam zece la sută din cetățenii Moldovei.

Un exemplu apropiat geografic, și mai impresionant în număr absolut, a fost al celor aproape un milion de români care au votat la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2019. Dar, proporțional, tot moldovenii au fost mai activi, la 3 noiembrie, căci românii sunt mult mai mulți: vreo 19 milioane.

Pe glob, țara care ar putea bate toate recordurile la votare în străinătate ca număr ar fi, probabil, India, cea mai populată democrație din lume, cu 1.4 miliarde de oameni și cu o diasporă de zeci de milioane. Numai că indienii nu pot vota peste hotare – dacă vor să voteze, trebuie să revină acasă.

Chiar dacă nu există vreo bază de date centralizată, o căutare pe net arată că moldovenii au „bătut” la 3 noiembrie și alte națiuni mult, mult mai populate.

Mai tari ca americanii?

La alegerile din 2022 din Filipine, țară cu aproape 110 milioane de locuitori, au votat cam 33% din cei 1,6 milioane de cetățeni din diasporă înscriși în registrele de vot. În cifre, cam 500.000 de oameni – dar, din nou, raportat la populația totală, mult mai slab ca moldovenii.

Iar din cei 4,4 de miloane de cetățeni SUA stabiliți cu traiul în străinătate, la alegerile din 2020, de exemplu, câștigate de Joe Biden, au participat numai 7,8% dintre cei cu drept de vot - nivelul fiind în general scăzut.

Revista Time scrie cu două zile înaintea alegerilor prezidențiale americane că de data asta cifrele ar putea crește, mai ales datorită unei campanii agresive a democraților – în care au investit 300.000 de dolari, în vreme ce republicanul Donald Trump a promis disaporei înlesniri de impozite în speranța de a le câștiga votul.

Marea majoritate a țărilor democratice permit votul în străinătate – la ambasadă sau prin corespondență, dar sunt și excepții, chiar în Europa: Irlanda nu permite votul disaporei, iar Danemarca și Germania îl permit doar un număr de ani după ce persoana s-a stabilit în străinătate.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG