Linkuri accesibilitate

Șeful agenției nucleare ONU: Situația de la centrala Zaporojie este „gravă”


Șeful AIEA, Rafael Grossi, stă lângă mașina sa, într-o locație nedezvăluită din Ucraina, în drumul său spre centrala nucleară Zaporojie, pe 15 iunie 2023
Șeful AIEA, Rafael Grossi, stă lângă mașina sa, într-o locație nedezvăluită din Ucraina, în drumul său spre centrala nucleară Zaporojie, pe 15 iunie 2023

O misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a sosit la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, pentru o inspecție, pe fondul preocupărilor crescânde cu privire la siguranța celei mai mari unități atomice din Europa.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a Organizației Națiunilor Unite, Rafael Grossi, a declarat că situația de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, după distrugerea barajului Kahovka, este „gravă”, dar a spus că se iau măsuri pentru a înlătura pericolul.

Spargerea barajului din aval săptămâna trecută a redus furnizarea de apă folosită de centrala pentru a preveni supraîncălzirea reactoarelor sale. Sosirea lui Grossi, care a fost amânată cu o zi din motive de securitate, a fost anunțată de compania de energie nucleară a Ucrainei, Enerhoatom, pe Telegram pe 15 iunie. Până acum câteva ore nu eram sigur dacă voi putea veni aici să vizitez fabrica”, a spus Grossi, descriind călătoria ca fiind „extrem de dificilă”, dar „importantă”. El a spus că a putut să vadă lacul de răcire al centralei și „este suficientă apă”, dar a mai spus că dorește ca lumea să fie „conștientă de pericolul” unui „accident major”.

După încheierea inspecției, echipa lui Grossi a fost nevoită să se oprească pentru scurt timp din cauza focurilor de armă, dar convoiul nu a fost în pericol iminent, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al AIEA.

Renat Karcia, un consilier al șefului operatorului central nuclear din Rusia, Rosenergoatom, a acuzat Ucraina că a deschis focul asupra convoiului, potrivit TASS. Raportul spunea că nimeni nu a fost rănit, iar convoiul s-a întors în siguranță în orașul Zaporojie, aflat sub control ucrainean.

Grossi, care a purtat discuții cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev pe 13 iunie, și-a exprimat îngrijorarea că centrala nucleară controlată de Rusia se confruntă cu „o situație relativ periculoasă”, atât din cauza exploziei barajului, cât și a începutului contraofensivei Ucrainei împotriva trupelor ruse invadatoare. Sosirea sa a fost anunțată la câteva ore după ce Rusia a lansat un alt val de atacuri aeriene asupra regiunii Dnipropetrovsk vecină cu Zaporojie, care au lovit două unități industriale din orașul Krivoi Rog, provocând pagube substanțiale și rănind o persoană.

XS
SM
MD
LG