Linkuri accesibilitate

Rusia legalizează recrutarea criminalilor pentru frontul din Ucraina


Steag al grupării de mercenari Wagner în Ucraina. Din vara anului trecut, gruparea Wagner a recrutat criminali din închisorile rusești (foto arhivă)
Steag al grupării de mercenari Wagner în Ucraina. Din vara anului trecut, gruparea Wagner a recrutat criminali din închisorile rusești (foto arhivă)

Rusia a legalizat recrutarea criminalilor pentru serviciul militar în Ucraina și îi ademenește pe front cu perspectiva amnistiilor, potrivit unui comunicat publicat marți pe site-ul Dumei de Stat a Rusiei, relatează DPA.

„Decizia nu-i include pe cei condamnați pentru acte teroriste și extremiste, și pentru abuz sexual asupra minorilor”, se mai arată în comunicat.

Parlamentul rus dorește, de asemenea, să scutească soldații ruși care luptă în Ucraina de la urmărirea penală pentru infracțiuni minore și de nivel mediu, inclusiv furt și fraudă.

În timpul serviciului militar, soldații și voluntarii mobilizați nu ar trebui să fie „deranjați” de autorități, se arată în comunicatul Dumei de stat.

Mai mult, militarii de pe front pot scăpa de investigații și cazier dacă sunt medaliați în timpul serviciului militar ori dacă părăsesc armata pentru că au fost răniți sau la limita de vârstă, precizează legea.

Gruparea Wagner și recrutarea deținuților

Vara trecută s-a relatat că gruparea de mercenari Wagner a lui Evgheni Prigojin a început să recruteze criminali din închisori, inclusiv persoane condamnate pentru crime extrem de grave. Li se promitea ștergerea cazierului, după șase luni de serviciu pe front, în Ucraina.

Practica de a recruta din închisori este criticată de activiștii pentru drepturile omului.

Wagner nu a furnizat informații cu privire la numărul de condamnați care s-au alăturat rândurilor sale, dar cifrele serviciului penal rus publicate în noiembrie 2022 arătau că populația penitenciară a țării scăzuse cu peste 20 de mii de persoane între august și noiembrie, cea mai mare scădere din ultimul deceniu.

În decembrie 2022, Reuters a relatat că serviciile de informații americane consideră că Wagner are 40 de mii de criminali condamnați care luptă în Ucraina, reprezentând marea majoritate din efectivele grupului.

Indirect, cifra a fost confirmată: la sfârșitul săptămânii trecute, liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că 32 de mii dintre criminalii recrutați din închisori s-au întors acasă după ce au luptat în Ucraina.

La începutul lunii februarie, Prigojin anunța că ar fi încetat recrutarea din închisori:

„Compania militară privată Wagner a încetat complet recrutarea deținuților”, a declarat Prigojin într-un răspuns la o solicitare de comentarii din partea unei instituții media rusești, publicată pe rețelele de socializare. „Acum ne îndeplinim toate obligațiile față de cei care lucrează pentru noi”, a spus el.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG