Linkuri accesibilitate

Autoritățile vin cu promisiuni de la Bruxelles pentru fermieri, însă aceștia vor ajutor de urgență 


Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea și Gert-Jan Koopman, directorul General - Direcția Generală Vecinătate și Negocieri de Extindere (NEAR).
Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea și Gert-Jan Koopman, directorul General - Direcția Generală Vecinătate și Negocieri de Extindere (NEAR).

Asociația Forța Fermierilor solicită Guvernului să aloce urgent 700 de milioane de lei pentru compensarea agricultorilor care au suferit de pe urma prăbușirii prețurilor la cereale și oleaginoase. Fermierii vor discuta astăzi cu președinta, iar dacă negocierile vor eșua, vor amplifica protestele.

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor s-au întâlnit miercuri, 22 iunie, cu prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, care a revenit de la Bruxelles. Potrivit unui comunicat al organizației, Vladimir Bolea a solicitat, în cadrul întrevederii cu reprezentanții Comisiei Europene, un sprijin de 50 de milioane de euro sau de un miliard de lei. El a prezentat rezultatele unui studiu al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), care arată că sectorul agrar din R. Moldova a fost afectat semnificativ de secetă, creșterea costurilor de producție și prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase.

„Din câte am fost informați, Uniune Europeană, în principiu, a acceptat să fie R. Moldova inclusă în lista țărilor care au suferit enorm în urma războiului și care ar trebui să beneficieze de sprijinul suplimentar financiar din partea UE. Adică, peste ceva timp, UE va oferi un suport Republicii Moldova pentru depășirea crizelor în agricultură”, se precizează în comunicat.

Forța Fermierilor consideră că acești bani trebuie alocați de urgență din bugetul de stat. „Fermierii au nevoie stringentă de bani în următoarele două luni. Nu pot aștepta. Altfel, până apar banii europeni, mulți dintre ei se vor falimenta”, susțin agricultorii.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Vladimir Bolea a discutat cu mai mulți oficiali de la Bruxelles despre includerea Republicii Moldova în platforma creată de Comisia Europeană de gestionare a crizei cerealelor, alături de cele cinci state din UE: Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

„Oficialii europeni au declarat că vor analiza și vor informa despre posibilitatea de a include Republica Moldova în acest format de cooperare”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

În perioada 19-21 iunie curent, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a întreprins o vizită de lucru la Bruxelles.
În perioada 19-21 iunie curent, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a întreprins o vizită de lucru la Bruxelles.

Potrivit ministerului, Comisia Europeană va studia calculele privind compensarea producătorilor de cereale din R. Moldova și „vor fi examinate soluțiile de sprijin pentru sectorul agricol din țara noastră”.

Forța Fermierilor susține că, în funcție de discuțiile care vor avea loc în această dimineață cu președinta Maia Sandu, va decide dacă va continua sau nu protestele. În cazul în care negocierile vor eșua, fermierii spun că vor organiza marșuri cu tehnică agricolă.

Pe 20 iunie, când agricultorii au ajuns cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, premierul Dorin Recean le-a spus că Guvernul nu are resurse financiare pentru a aloca 700 milioane de lei pentru a compensa pierderile suportate de aceștia în urma prăbușirii prețurilor la cereale și oleaginoase.

Revendicările care i-au scos în stradă pe fermieri sunt acordarea compensațiilor de cel puțin 3.000 de lei la hectar pentru producția de cereale, rambursarea integrală și urgentă datoriilor la subvenții, interzicerea importurilor de cereale ucrainene și exportarea prioritară a producției autohtone prin Portul Giurgiulești.

Prețurile la cereale și oleaginoase s-au prăbușit în țările din regiune din cauza volumului mare de producție ucraineană ieftină care a ajuns în bazinul Mării Negre, după ce accesul la mai multe porturi din Ucraina a fost blocat de invazia rusească.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG