Linkuri accesibilitate

La Bruxelles a fost prezentat un nou pachet de măsuri „pentru a aduce R. Moldova mai aproape de UE”


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta R. Moldova, Maia Sandu, la o conferință de presă comună la Chișinău, 31 mai 2023
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta R. Moldova, Maia Sandu, la o conferință de presă comună la Chișinău, 31 mai 2023

În urma unei solicitări din partea Consiliului Europei și după cum a anunțat Ursula von der Leyen la 31 mai, la Chișinău, Comisia Europeană a elaborat un pachet de sprijin pentru R. Moldova pentru a diminua impactul războiului din Ucraina asupra Moldovei și pentru a apropia țara de UE.

Pachetul are cinci domenii prioritare, a afirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declarație din 28 iunie.

Cele cinci domenii sunt axate pe facilitarea dezvoltării economice și a conectivității, reforme, energie, securitate și comunicare strategică. „R. Moldova a fost solidară și a apărat valorile europene fără ezitare”, a declarat von der Leyen, citată în comunicatul oficial.

UE a alocat deja 1,2 miliarde de euro „pentru a ajuta R. Moldova să facă față multiplelor crize din toamna anului 2021”, se mai arată în comunicat.

„În pofida consecințelor enorme pe care războiul de agresiune al Rusiei le are asupra țării, R. Moldova face pași mari pentru a avansa în viitorul său european. Prin pachetul de măsuri de astăzi, UE arată că suntem alături de R. Moldova și că vom depune eforturi pentru a accelera integrarea și reformele voastre europene. Viitorul R. Moldova este în UE”, a spus von de Leyen.

În declarația Comisiei Europene se arată că, în urma propunerii sale de la începutul acestei luni, ar putea fi realocate până la 600 de milioane de euro din Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională al blocului pentru „programe de creștere a sprijinului pentru alte țări din vecinătate, inclusiv R. Moldova” în perioada 2024-2027.

XS
SM
MD
LG