Linkuri accesibilitate

SIS anunță că a destructurat „o rețea de spioni” care ar fi lucrat în favoarea Rusiei


Șeful Serviciului de Informație și Securitate, Alexandru Musteața.
Șeful Serviciului de Informație și Securitate, Alexandru Musteața.

Serviciul de Informație și Securitate (SIS) anunță că „a desființat o rețea de agentură, creată de FSB-ul rusesc în R. Moldova”. Doi cetățeni ruși și doi moldoveni, dintre care unul se află în arest și altul este dat în căutare, sunt învinuiți de „activități dușmănoase organizate împotriva securității R. Moldova și a cetățenilor săi”.

„Începând cu anul 2020, cetățenii Federației Ruse Iurie G. și Vadim I. sub comanda și coordonarea Serviciului de Securitate al Federației Ruse (FSB), identificau și recrutau cetățeni ai R. Moldova”, a anunțat șeful SIS, Alexandru Musteața, într-o conferință de presă.

Potrivit lui Musteața, grupul a realizat „operațiuni informaționale pentru modelarea opiniei publice”, iar după 24 februarie 2022 a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat moldoveni „cu scopul participării sau provocării de acte violente”.

„În cei 2 ani în care s-a documentat activitatea rețelei, aceștia au colectat date și informații cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor politici și actorilor politici și au organizat proiecte informaționale tenebre, precum campanii pe Telegram”, a precizat Musteața.

El a mai spus că, în total, din 2021 din Federația Rusă în R. Moldova prin canale tenebre au fost transferați circa 500.000 de dolari, care au fost utilizați pentru activități ilegale.

Dosarul a fost încheiat și transmis în instanța de judecată, anunță SIS în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauzelor Speciale (PCCOCS).

Reacția Moscovei

Asemenea acuzații la adresa Moscovei au devenit o „carte de vizită”, se spune într-o reacție a ambasadei Federației Ruse în R. Moldova, după ce șeful SIS a învinuit FSB-ul rus de recrutarea agenților în R. Moldova.

„Învinuirea Rusiei de destabilizare și influențare a proceselor politice interne a devenit deja un fel de carte de vizită în cadrul liniei coordonate anti-ruse a Occidentului colectiv. Constatăm cu regret aplicarea acestei practici de către partea moldovenească”, se arată în comunicatul ambasadei.

Cine sunt agenții ruși?

Presa din Moldova, făcând referire la surse anonime a dezvăluit, că sub inițialele pe care le-a anunțat șeful SIS se ascund Iuri Gudilin și Vadim Iurcenko.

În 2022, SUA l-a introdus pe Gudilin în lista sa de sancțiuni.

Departamentul de Control al Activelor Străine al Trezoreriei SUA a anunțat atunci că Gudilin este un fost ofițer FSB și un strateg politic care l-a ajutat pe Igor Dodon și PSRM în timpul campaniei prezidențiale din 2020. Ministerul Finanțelor al SUA susține că Gudilin ar avea legături cu businessmanul rus Igor Ciaika, un vechi partener a lui Igor Dodon.

Iurcenko este și el apropiat lui Dodon, fiind vicepreședinte al organizației neguvernamentale „Uniunea de afaceri moldo-rusă”, pe care o conduce fostul președinte al R. Moldova.

Jurnaliștii de investigație din Moldova scriu că „Uniunea de afaceri moldo-rusă” a beneficiat de transferuri din Rusia de aproape 5 milioane de lei. Cea mai mare parte din bani a fost folosită atunci pentru salariul și premiile oferite fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG