Linkuri accesibilitate

Ucraina și alte 11 țări au semnat un memorandum privind instruirea piloților pe avioane F-16


Un avion Air Force F-16 Fighting Falcon
Un avion Air Force F-16 Fighting Falcon

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksi Reznikov și șefii a 11 țări occidentale au semnat un memorandum privind crearea unei coaliții pentru antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, informează serviciul de presă al ministerului .

În afară de Ucraina, coaliția este formată din Danemarca, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Canada.

În memorandum se precizează că la programul de pregătire vor participa piloți, tehnicieni și personal de sprijin ucraineni. În plus, după cum a subliniat Reznikov, există posibilitatea de a include și alte tipuri de avioane de luptă în programul de pregătire.

Potrivit Reuters , piloții ucraineni vor începe antrenamentul pe F-16 în luna august în Danemarca. În paralel, antrenamentele se vor desfășura în România, unde va fi înființat un centru de pregătire special pentru acest lucru.

Înainte de semnarea memorandumului, Oleksi Reznikov afirma că piloții militari ucraineni le vor fi necesare aproximativ patru luni pentru a învăța cum să piloteze avioanele de luptă F-16.

La începutul lunii iunie, biroul președintelui Ucrainei a afirmat că „coaliția de luptători” - țări pregătite să se ocupe de pregătirea piloților ucraineni pe avioane de tip occidental - includea opt state europene.

Pe 21 mai, președintele american Joe Biden a anunțat începerea pregătirii piloților ucraineni pentru zborurile cu avionul F-16. El a anunțat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă care a urmat summitului G7 de la Hiroshima, la care a participat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe 23 mai, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a afirmat că pregătirea piloților ucraineni a început deja „în mai multe țări”, inclusiv în Polonia.

XS
SM
MD
LG