Linkuri accesibilitate

Unde sunt avioanele  F-16 așteptate de Ucraina?


Avioane de luptă F-16 ale forțelor aeriene poloneze în cursul manevrelor „Clear Sky 2018”, care au avut loc în vestul Ucrainei, cu participarea Statelor Unite și a altor țări NATO, 12 octombrie 2018.
Avioane de luptă F-16 ale forțelor aeriene poloneze în cursul manevrelor „Clear Sky 2018”, care au avut loc în vestul Ucrainei, cu participarea Statelor Unite și a altor țări NATO, 12 octombrie 2018.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou aliaților să grăbească trimiterea de avioane de luptă F-16, dar pentru moment se vorbește mai mult de antrenarea piloților, decât de livrări concrete.

„Primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din lume că Rusia va pierde, din cauza agresiunii sale. Va fi mai slabă și mai izolată", a spus Zelenski miercuri, 24 mai. în discursul său video nocturn.

„Sunt decisive acum viteza antrenamentului și a livrărilor, adică timpul care va trece între luarea deciziilor și momentul când vom avea o protecție reală pentru cerul nostru”, a mai spus președintele Zelenski.

După luni de presiuni din partea Ucrainei, Statele Unite au acceptat vinerea trecută ca piloții ucraineni să înceapă antrenamentul pe avioanele de luptă F-16 de „a patra generație”. Cu asta, visul Kievului de a avea o flotă de F-16 părea să se materializeze.

Pentru moment însă, toate țările care ar putea dona aceste avioane, începând cu Belgia, Olanda și Danemarca, s-au mărginit să ofere sprijin pentru formarea piloților, un proces care oricum durează cel puțin patru, cinci luni dacă nu și mai mult. „Să ne asigurăm că acum profităm la maximum de posibilitatea de a forma piloți”, a declarat luni, 22 mai, ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra reporterilor la Bruxelles. „Ce ne rezervă viitorul”, a adăugat el, „rămîne de văzut”, notează Politico.

Cine ar putea livra Ucrainei avioane F-16?

  • Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării, a declarat că „Olanda ar putea fi [prima]” țară care să ne oferă avioane de luptă.
  • Olanda are 24 de F-16 în stare „operațională”. Vor fi în uz „până la jumătatea anului 2024”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului olandez al apărării. După aceea ar putea fi vândute.
  • Olanda mai are 18 avioane F-16 vechi, care ar putea fi redirecționate. 12 erau promise unei firme private, transferul a fost amânat.
  • SUA au cea mai mare flotă de F-16, dar nu este clar dacă ar fi dispuse să transfere câteva Ucrainei.
  • Marea Britanie este cel mai vocal avocat al „coaliției pentru avioane”, dar nu are niciun F-16 de donat.
  • Belgia, Danemarca și Norvegia au oferit pentru moment numai antrenament pentru piloții ucraineni, deși au flote de F-16.
  • Președintele Poloniei, Andrzej Duda a spus că Varșovia nu va dona F-16. Polonia are 48 de avioane F-16, primite după ce a donat Ucrainei avioanele sale MiG-29 din era sovietică.

(sursă: Politico, AP)

Puține țări au un surplus de avioane F-16, dezvoltate de Statele Unite, dar construite, în bază de licență, în mai multe țări. Motiv pentru care oricum, Statele Unite trebuie să autorizeze alte țări să reexporte avionul.

Președintele Joe Biden a anunțat săptămâna trecută, la reuniunea G7 de la Hiroshima, că Statele Unite vor facilita transferul de avioane F-16 de la aliați către Ucraina și că vor permite antrenarea piloților ucraineni

Până acum însă, Statele Unite nu au precizat când, câte și cine va furniza avioanele F-16. Sunt destul de vagi și informațiile despre despre antrenamentul piloților ucraineni.

Cu toate acestea, remarcă AP, anunțul președintelui Biden reprezintă o schimbare radicală a poziției administrației americane, care până acum respingea categoric ideea livrării de F-16, parțial de teama unei escaladări a tensiunilor dintre Occident și Rusia. Oficialii americani mai aduceau ca argument și anume faptul că antrenarea piloților durează luni de zile iar întreținerea acestor avioane de generația a patra este complicată, necesitând o logistică dificilă.

De ce vrea Ucraina avioane de luptă F-16?

Încă de la începutul războiului provocat de invazia Rusiei, Kiev-ul a cerut avioane de luptă moderne, insistând că le vor oferi un avantaj tactic semnificativ și le vor permite să lovească eficient forțele ruse.

MiG-urile sovietice de care dispune acum aviația militară ucraineană, argumentează Kiev-ul, nu se compară cu tehnologia avansată de care dispun F-16. La toate insistențele ucrainene, Statele Unite nu au reacționat decât găsind modalități tehnice pentru a adapta anumite arme – cum ar fi rachetele aer-sol HARM- pentru MiG-uri.

De ce și-a schimbat administrația Biden poziția?

Oficialii americani de la Pentagon insistă că ajutorul militar oferit de Statele Unite Ucrainei ia în considerare două criterii: de ce arme are nevoie Ucraina cel mai mult pentru a rezista invaziei ruse și ce arme/sisteme de arme poate deservi (militar) eficient. De aceea s-a pus accent pe sisteme de apărare aeriană, pe rachete și alte muniții, și recent, pe tancuri moderne. Totul în așteptare contraofensivei anunțată de Ucraina.

Chiar și luni, 22 mai, întrebat dacă avioanele F-16 sunt armele de care are nevoie acum Ucraina, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a răspun: „Nu”.

Pe lângă argumentele pragmatice, Statele Unite vor cu orice preț să evite escaladarea confruntării cu Rusia, notează AP.

Orice „nu” este un „da”, dar mai târziu

De când a început războiul din Ucraina, în februarie 2022, Statele Unite și-au schimbat de multe ori poziția. La fel și ceilalți aliați occidentali.

La începutul conflictului, America a refuzat să trimită baterii de rachete Patriot, rachete cu rază mai lungă de acțiune sau tancuri. De fiecare dată, Washington-ul a cedat în ultimă instanță presiunilor ucrainene și ale aliaților săi și a fost de acord să trimită arme din ce în ce mai sofisticate.

Un exemplu este epopeea tancului M1A1 Abrams. Luni de zile, Statele Unite au spus că nu trimit în Ucraina tancuri Abrams prentru că sunt prea complicate tehnic, necesită prea mult sprijin logistic iar antrenamentul pentru utilizarea lor durează prea mult.

Sub presiunea crescândă a aliaților europeni, care doreau să trimită Ucrainei propriile tancuri, America a fost în cele din urmă de acord să trimită 31 de Abrams în Ucraina. Se preconizează că antrenamentul va începe în curând.

Incertitudini

Potrivit oficialilor americani, președintele Joe Biden le-a spus liderilor G7 reuniți în Japonia că Statele Unite vor participa la antrenamentul piloților pentru F-16 dar că deciziile privind furnizarea avioanelor vor veni mai târziu.

Oficialii au spus că încă nu este clar dacă Statele Unite vor permite pur și simplu altor națiuni să trimită F-16 în Ucraina sau dacă Statele Unite vor furniza și ele avioane, oricum acestea nu vor ajunge la timp pentru ofensiva anticipată de primăvară, mai relatează AP.

Când vine vorba de antrenament, încă nu este clar unde va fi, câți piloți vor fi instruiți și cât timp va dura.

Forțele Aeriene americane estimează acum că pot antrena un pilot ucrainean experimentat în cel puțin patru luni.

Președintele Emmanuel Macron a declarat luna aceasta că Franța este dispusă să antreneze piloți ucraineni, dar Franța nu are avioane F-16, ci doar avioane de luptă Rafale de fabricație franceză și o generație mai veche de avioane Mirage 2000.

Marea Britanie a fost de acord să înceapă antrenamentele în primăvară și a spus că ar putea scurta instructajul.

Marți, 23 mai, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a ținut să precizeze din nou că antrenarea piloților ucraineni nu va face din NATO o parte a conflictului. La începutul războiului, Alianța Nord-Atlantică a refuzat să stabilească „ o zonă de interdicție de zbor” deasupra Ucrainei, pentru a evita orice speculație că NATO ar fi în conflict direct cu Rusia.

Transferul avioanelor F-16 în Ucraina ar ridica problema rolului NATO în conflict, au declarat luni înalți diplomați ruși. „Nu există infrastructură pentru operarea F-16 în Ucraina și nici numărul necesar de piloți și personal de întreținere”, a declarat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov. Insinuând că orice avion F-16 folosit eventual de Ucraina, va fi defapt deservit din afara țării.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG