Linkuri accesibilitate

Doi morți în ceea ce Rusia numește „un atac ucrainean” asupra podului din Crimeea


Fotografie publicată de canalul Telegram Ostorojno Novosti pe 17 iulie arată părți deteriorate ale Podului Crimeea.
Fotografie publicată de canalul Telegram Ostorojno Novosti pe 17 iulie arată părți deteriorate ale Podului Crimeea.

Două persoane au fost ucise și un copil grav rănit în ceea ce Moscova a susținut că a fost un atac al Ucrainei asupra unui pod feroviar și rutier major care leagă Rusia de Peninsula Crimeea pe care a anexat-o cu armele în 2014.

Kievul a sugerat că incidentul ar putea fi o provocare mai ales că s-a petrecut în ziua în care acordul care permite exporturile de cereale în Marea Neagră urmează să expire.

Guvernatorul Crimeei, instalat de Rusia, Serghei Aksionov, a declarat că pe pod este „o situație de urgență”, fără a da detalii. În videoclipurile de pe rețelele de socializare și fotografiile făcute pe podul recent construit - un proiect pe care l-a inaugurat președintele rus Vladimir Putin - se vede un tronson de pod distrus. „Este o situație de urgență în zona pilonului 145 de pe teritoriul Krasnodar (pe partea rusă a podului). Agențiile de aplicare a legii și toate serviciile responsabile funcționează", scrie Aksionov pe Telegram.

 Două persoane au murit în atacul asupra podului din Crimeea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

Potrivit oficialilor din departamentul de transport de pe teritoriul rusesc Krasnodar, ambuteiajul de la intrarea în Podul Crimeea se întinde pe aproximativ trei kilometri. Viacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, a anunțat pe Telegram că pe pod au murit un soț și soția lui, iar fiica lor a fost rănită, fără a detalia cauza morților.

Comitetul Național Antiterorism al Rusiei a declarat că podul a fost atacat la începutul zilei de 17 iulie de două drone ucrainene, fără a oferi detalii suplimentare, în timp ce Comisia de Investigații a declarat că a deschis un dosar penal pentru „un act de terorism”.

Relatările, care nu au putut fi verificate în mod independent, sunt considerare de Natalia Humeniuk, o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene drept o potențială provocare a Rusiei. „Astfel de provocări, a declarat Humeniuk pentru presa ucraineană, cărora ocupanții Crimeei se grăbesc să le dea proporții, sunt o modalitate tipică de rezolvare a problemelor de către autoritățile din Crimeea și statul agresor”.

Într-o declarație separată făcută pentru RFE/RL, Humeniuk a afirmat că relatările privind acest incident trebuie tratate cu scepticism, deoarece autoritățile de ocupație au întărit recent securitatea podului și a adăugat că situația ar putea fi folosită de Rusia ca monedă de schimb într-o înțelegere pentru a permite trecerea cerealelor rusești și ucrainene.

„Rușii și-au concentrat eforturile cât mai mult posibil pe toate tipurile de protecție a acestui obiectiv”, a declarat Humeniuk.

Acordul negociat de ONU care permite exportul în siguranță al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră urmează să expire la miezul nopții de 17 iulie, dacă Rusia refuză să îl prelungească. Nu este clar deocamdată cum ar putea afecta atacarea podului potențiala prelungire a acordului.

Ultima navă în cadrul acordului a părăsit portul ucrainean Odesa din Marea Neagră la 16 iulie.

Anchetatorii fac cercetări în apropierea unei mașini distruse pe secțiunea avariată a podului Crimeea
Anchetatorii fac cercetări în apropierea unei mașini distruse pe secțiunea avariată a podului Crimeea

În urma incidentului, Serghei Mironov, un important deputat rus, a declarat pe Telegram că Moscova nu ar trebui să prelungească acordul. „Nu poate exista un acord cu cereale după un alt atac terorist”, a scris Mironov.

Podul rutier și feroviar de 19 kilometri a fost deschis în 2018 și este o rută de transport importantă între Rusia și regiunea ucraineană Crimeea. Podul are două tronsoane paralele, una pentru traficul rutier și una pentru traficul feroviar. Podul a fost închis parțial după ce o explozie majoră din octombrie i-a avariat structura în ceea ce Moscova a susținut că a fost un act terorist.

La începutul acestei luni, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, părea să recunoască faptul că Ucraina a fost implicată în atacul anterior, afirmând într-o postare pe rețelele de socializare care marchează a 500-a zi de război că „în urmă cu 273 de zile, am lansat prima lovitură asupra podului din Crimeea pentru a perturba logistica rusă”.

În urma acelui incident, Rusia a reconstruit podul, Putin conducând pe 5 decembrie o mașină pe tronsonul reparat.

XS
SM
MD
LG