Linkuri accesibilitate

Bombardamente mortale în Ucraina. Luptele din est devin tot mai „complicate”


O clădire avariată în Odesa, 18 iulie
O clădire avariată în Odesa, 18 iulie

Bombardamentele trupelor rusești au ucis cel puțin patru civili în estul și sudul Ucrainei, au raportat oficiali regionali la 18 iulie, în timp ce armata ucraineană a declarat că situația este dificilă, dar sub control în unele părți ale frontului estic, în timp ce în sud se înregistrează progrese treptate.

De asemenea, Rusia a menținut presiunea asupra apărării antiaeriene a Ucrainei, lansând un nou val de atacuri cu drone la începutul zilei de 18 iulie, care a fost în mare parte respins, dar resturile de drone au avariat infrastructura din portul Odesa de la Marea Neagră.

În partea de nord a regiunii Donețk, trei civili - o femeie în vârstă de 52 de ani și doi bărbați, de 49 și 52 de ani - au fost uciși de bombardamentele rusești, a raportat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko.

În sudul regiunii Zaporojie, o femeie în vârstă de 72 de ani a fost ucisă după ce orașul Orihiv a fost bombardat, a declarat guvernatorul Iuri Malașko.

Organizația Națiunilor Unite a anunțat, conform statisticilor oficiale de care dispune, că, până la sfârșitul lunii trecute, au murit 9.177 de civili și 15.993 au fost răniți de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene și-au continuat operațiunile de contraofensivă în zonele Berdiansk și Melitopol din regiunea sudică Zaporojie, a precizat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic din 18 iulie, adăugând că în estul țării au fost înregistrate 36 de acțiuni de luptă în ultimele 24 de ore.

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram la 18 iulie că situația este „complicată” în zona Kupiansk din estul regiunii Harkov, dar că forțele ucrainene au continuat să înregistreze succese în unele părți din sud, unde a continuat contraofensiva.

„Situația este complicată, dar sub control. Inamicul transferă rezerve în zona Bahmut din Donețk, încercând să ne oprească înaintarea”, a declarat Sîrski. „În același timp, inamicul își concentrează forțele principale în direcția Kupiansk, unde soldații ucraineni se află în apărare".

La 17 iulie, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat pe Telegram că situația devine dificilă pentru trupele ucrainene din regiunea estică Harkov, unde forțele rusești „avansează activ” în direcția Kupiansk de două zile la rând. „Ne aflăm în defensivă. Au loc lupte aprige”, a scris Maliar.

La începutul zilei de 18 iulie, Serhi Bratciuk, un purtător de cuvânt al administrației militare din regiunea Odesa, a declarat că apărarea aeriană a Ucrainei a respins un atac aerian rusesc asupra orașului-port.

Comandamentul operațional de sud al Ucrainei a declarat ulterior că „resturile rachetelor distruse și unda exploziei de la doborâre au avariat instalațiile de infrastructură portuară”.

Lovitura asupra Odesa, care este crucială pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, a avut loc la o zi după ce Moscova s-a retras dintr-un acord negociat de ONU pentru a permite tranzitul cerealelor, refuzând să îl prelungească după ce acesta a expirat la 17 iulie.

În cursul nopții, Rusia a lansat, de asemenea, un atac asupra regiunii Nikolaev, folosind drone de fabricație iraniană care au provocat un incendiu, a declarat guvernatorul regional Vitali Kim, pe Telegram. Primarul orașului NIkolaev, Oleksandr Sienkovici, a declarat că incendiul a izbucnit la una dintre instalațiile orașului și a spus că este „destul de grav”.

XS
SM
MD
LG