Linkuri accesibilitate

SUA și UE, în susținerea comisiei pre-vetting


Audieri în cadrul comisiei pre-vetting.
Audieri în cadrul comisiei pre-vetting.

Într-o declarație comună, emisă pe 4 august, ambasadele Statelor Unite și ale Uniunii Europene în R. Moldova spun că „apreciază în mod deosebit” modul în care s-a desfășurat procesul de pre-vetting și că membrii comisiei de evaluare „și-au demonstrat profesionalismul și conștiinciozitatea”.

În contextul deciziilor Curții Supreme de Justiție, care a trimis la reevaluare 21 de cazuri, ambasadorii SUA și UE se arată „convinși că membrii comisiei de evaluare vor analiza în detaliu raționamentele Curții și vor lua în considerare toate constatările, aplicând expertiza și profesionalismul lor în reevaluarea acestor recursuri, în conformitate mandatul lor independent, respectând legislația națională, cea europeană și internațională”.

Partenerii internaționali susțin că evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor „reprezintă un fundament important pentru reforma justiției în Moldova”.

„Cetăţenii moldoveni merită o justiţie independentă, integră, eficientă, responsabilă şi transparentă. Reforma sistemului judiciar este un element cheie pe calea Moldovei către aderarea la UE”, se arată în declarația comună.

Pe 1 august, Curtea Supremă de Justiție a emis 21 de decizii prin care a anulat deciziile comisiei pre-vetting și dispus reevaluarea a 14 judecători și patru juriști care candidează pentru funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și trei procurori care râvnesc să ajungă în Consiliul Superior al Procurorilor.

Deciziile adoptate de CSJ au fost criticate de reprezentanții puterii, care au văzut în ele „o încercare a grupărilor corupte din sistem de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor”. Membrii CSM au chemat politicienii și judecătorii „să se abțină de la atacurile care ar putea să afecteze actul de justiție”.

XS
SM
MD
LG