Linkuri accesibilitate

Vladimir Andronachi a fost eliberat sub „garanție personală”


Fostul deputat democrat, apropiat oligarhului Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 de oamenii legii din Ucraina și transmis autorităților moldovene.
Fostul deputat democrat, apropiat oligarhului Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 de oamenii legii din Ucraina și transmis autorităților moldovene.

După patru luni de arest la domiciliu, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi a fost eliberat. Decizia a fost adoptată de Judecătoria Buiucani, pe 11 august.

Procuratura Anticorupție anunță într-un comunicat că instanța a respins demersul acuzatorului de stat privind prelungirea arestului la domiciliu și a admis cererea avocaților de eliberare a inculpatului sub garanția personală a patru persoane.

Procurorii nu precizează cine sunt persoanele care au depus garanții pentru eliberarea lui Andronachi.

Citând surse anonime, Ziarul de Gardă scrie că cele patru persoane sunt un preot, doi primari din raionul Cahul și o pensionară care deține Ordinul „Gloria Muncii”.


Potrivit Codului de procedură penală, garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere şi-l iau în sensul că, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, garantează comportamentul bănuitului, învinuitului sau inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată. Numărul garanţilor nu poate fi mai mic de doi şi mai mare de cinci.

La prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească, de la 50 la 300 unităţi convenţionale, adică între 2.500 și 15.000 de lei.

În dosarul examinat de Judecătoria Buiucani, Andronachi este învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în unul dintre episoadele privind „furtul miliardului” din sistemul bancar. Potrivit procurorilor, Andronachi și complicii săi ar fi prejudiciat statul cu 26 de milioane de lei, simulând încheierea unui contract de investiții în reconstrucția unui imobil cu Banca de Economii.

Fostul deputat democrat, apropiat oligarhului Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 de oamenii legii din Ucraina și transmis autorităților moldovene. Inițial, a fost plasat în arest, iar în primăvara anului 2023 a fost transferat în arest la domiciliu.

Pe 2 iunie 2023, Canada a impus sancțiuni împotriva lui Andronachi și altor moldoveni, calificându-i drept „colaboratori ai Rusiei în Moldova”.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG