Linkuri accesibilitate

Crește numărul morților civili ucraineni în bombardamentele din Herson


Soldați ucraineni trag cu un mortier spre pozițiile rusești de pe linia frontului de lângă Bakhmut, la 12 august.
Soldați ucraineni trag cu un mortier spre pozițiile rusești de pe linia frontului de lângă Bakhmut, la 12 august.

Cel puțin șapte civili, inclusiv patru membri ai unei familii, au fost uciși de bombardamentele rusești în sudul Ucrainei.

Pe de altă parte, atât în sudul, cât și în estul țării se desfășoară lupte intense, a declarat Kievul pe 13 august, pe fondul informațiilor despre câștigurile ucrainene pe câmpul de luptă în contraofensiva din sud.

O întreagă familie, cei doi părinți, fiica lor și fiul în vârstă de 12 ani, au fost uciși într-un atac în municipalitatea Șiroka Balka din regiunea Herson, a declarat ministrul de interne Ihor Klimenko într-o postare pe Telegram.

El a adăugat că în Herson au murit șapte civili și 20 au fost răniți în timpul bombardamentelor care au distrus multe clădiri rezidențiale din mai multe așezări. „Teroriștii nu vor înceta niciodată să ucidă civili. Teroriştii trebuie opriţi. Prin forţă. Ei nu înţeleg nimic altceva”, a spus el.

Guvernatorul Hersonului, Oleksandr Prokudin, a anunțat că printre morți se află și preotul bisericii din Stanislav și un enoriaș de-al lui.

De asemenea, au fost raportate bombardamente în zone civile din jurul orașului Nikopol, în regiunea de sud Zaporojie. Nu au fost înregistrate victime, dar Nikopol și orașul Cervonogrigorivsk au fost ținta a cel puțin zece rachete, după cum susțin autoritățile locale.

Statul Major ucrainean anunță că trupele sale au obținut „un succes parțial” în zona Robotine, din regiunea Zaporojie, iar unele postări pe rețelele de socializare indicând că trupele ucrainene au intrat în mica așezare care împiedică străpungerea ucraineană în sud către Melitopol.

Anterior, Statul Major ucrainean informa că au avut loc 39 de confruntări în ultimele 24 de ore, luptele purtându-se în partea de est a regiunii Harkov, în vestul regiunii Donețk și în jurul localității Robotine.

Vadim Rogov, un oficial de ocupație instalat de Rusia în zona ocupată a regiunii Zaporojie din Ucraina, a declarat că forțele ucrainene au străpuns liniile rusești și „au câștigat un punct de sprijin” în așezarea Urojaine, în partea de sud-vest a regiunii Donețk. Rogov a mai spus că forțele ucrainene încearcă să preia controlul asupra orașului Staromlinivka din apropiere.

Agențiile de presă ruse au raportat pe 13 august că traficul a fost oprit temporar pe podul care leagă peste strâmtoarea Kerci Rusia de Crimeea ocupată.

Oficial, nu s-a dat niciun motiv pentru suspendarea traficului, care s-a reluat ulterior. Podul a fost avariat de mai multe ori în ultimele luni de presupuse atacuri ucrainene cu rachete și drone.

În iulie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că podul este „folosit pentru a furniza muniție pentru război și acest lucru se face „în fiecare zi, iar podul trebuie neutralizat”.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a raportat „dejucarea” eforturilor ucrainene de „a efectua atacuri teroriste asupra unor obiective din Rusia”. Ministerul a declarat că trei drone ucrainene au fost doborâte peste regiunea Belgorod și o a patra în regiunea Kursk. Nu au fost înregistrate victime sau pagube.

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, lângă granița cu Ucraina, a declarat în seara zilei de 13 august că mai multe locuințe au fost avariate din cauza unui atac al dronelor ucrainene.

Kievul comentează rareori afirmațiile privind atacurile în interiorul Rusiei. Nu s-a vorbit imediat despre posibile victime.

De asemenea, Moscova a raportat că a tras un foc de avertisment în apropierea unei nave de marfă în Marea Neagră. Nava sub pavilion Palau s-ar fi oprit și a fost percheziționată înainte de a i se permite să se îndrepte spre portul ucrainean Ismail, pe fluviul Dunărea.

RFE/RL nu poate verifica din surse independente informațiile din zonele de lupte grele.

Într-un comunicat din 13 august, Ministerul Apărării din Marea Britanie afirmă că efectivele grupului de mercenari Wagner din Rusia „s-ar putea reduce substanțial” din cauza problemelor financiare. Este probabil, susține ministerul britanic, ca Moscova să fi încetat sau, cel puțin redus, finanțarea renumitului grup în urma tentativei de revoltă armată din iunie.

XS
SM
MD
LG