Linkuri accesibilitate

SUA avertizează: Navele de marfă din Marea Neagră ar putea fi atacate de Rusia


Pompierii încearcă să stingă focul declanșat într-un bloc grav avariat de un atac cu rachete rusești în Mykolayiv, Ucraina, la 20 iulie.
Pompierii încearcă să stingă focul declanșat într-un bloc grav avariat de un atac cu rachete rusești în Mykolayiv, Ucraina, la 20 iulie.

Rusia a lansat pe 20 iulie a treia serie consecutivă de atacuri aeriene în sudul Ucrainei, vizând instalațiile portuare și instalațiile de depozitare a cerealelor, precum și infrastructura civilă și rănind mai mulți civili, au declarat oficialii regionali.

Atacurile au loc după ce Rusia a refuzat să extindă un acord sponsorizat de ONU care a permis transporturile de cereale ucrainene în străinătate. Autoritățile de la Moscova au avertizat că va considera navele de marfă de la Marea Neagră destinate Ucrainei drept potențiale ținte militare.

Rusia lansează un atac „masiv” asupra portului ucrainean Odesa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00

În NIkolaev, cel puțin 18 civili, inclusiv 5 copii, au fost răniți într-un atac asupra unui bloc de apartamente cu trei etaje din centrul orașului, a declarat guvernatorul regional Vitali Kim.

„Rușii au lovit centrul orașului. Un garaj și o clădire de locuințe cu trei etaje au luat foc... În total 18 persoane au fost rănite. Nouă dintre ele au fost internate în spital, inclusiv cinci copii, în timp ce două persoane au fost salvate de sub dărâmături. Este un miracol că am reușit să-i salvăm", a spus Kim.

În Odesa, au fost lovite terminale de cereale și petrol și au fost distruse clădiri și în centrul orașului, a informat guvernatorul regional Odesa, Oleh Kiper.

„S-a declanșat un incendiu pe o suprafață de 300 de metri pătrați. Pompierii sunt la fața locului. Se știe despre două victime spitalizate... informații detaliate mai târziu", scria Kiper pe canalul său Telegram.

Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că terminalele de cereale și infrastructura portuară din porturile Odesa și Ciornomorsk au fost vizate. În Ciornomorsk, au fost distruse 60 de mii de tone de cereale, a spus ministerul.

Apărarea aeriană a Ucrainei a declarat în briefingul de presă din 20 iulie că, în timpul atacului, Rusia a lansat 19 rachete de croazieră și 19 drone kamikaze. A spus că a doborât 13 drone de fabricație iraniană, două rachete de croazieră Kalibr și trei rachete Iskander-K.

Apele nordului Mării Negre, „temporar periculoase”

Ministerul rus al Apărării a declarat că loviturile asupra Odesei și NIkolaev au fost o răzbunare împotriva instalațiilor unde, susține armata rusă, Ucraina construiește drone de tipul celor care ar fi deteriorat un pod din regiunea anexată a Crimeei.

Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe canalul său Telegram în seara zilei de 19 iulie că atacurile rusești au vizat „în mod deliberat” zone din regiunea Odesa care sunt folosite pentru a exporta cereale, după ce Rusia a refuzat să prelungească acordul cu cereale.

„În porturile atacate azi sunt depozitate aproximativ 1 milion de tone de alimente. Exact volumul care ar fi trebuit livrat țărilor consumatoare din Africa și Asia cu mult timp în urmă", a spus Zelenski într-un mesaj video. „Toată lumea din lume ar trebui să fie interesată să tragă Rusia la răspundere pentru teroare”, a adăugat el.

După ce Ucraina a declarat că va continua să exporte cereale în ciuda retragerii Moscovei de la acord, Rusia a anunțat că, începând cu 20 iulie, va considera apele internaționale din nord-vestul și sud-estul Mării Negre „temporar periculoase” pentru transport maritim și a avertizat că va considera orice navă care sosește drept o țintă legitimă.

Declarația Rusiei a determinat Casa Albă să emită un avertisment că Moscova se pregătește pentru posibile atacuri asupra navelor de marfă civile în Marea Neagră.

„Informațiile noastre indică faptul că Rusia a pus mine maritime suplimentare în apele din zona porturilor ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adam Hodge, într-un comunicat. „Credem că este un efort coordonat de a justifica orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră și a da vina pe Ucraina pentru aceste atacuri”.

Pe 19 iulie, Washington a anunțat un pachet de ajutor militar de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, care include sisteme avansate de rachete antiaeriene și alte echipamente.

Ajutoare pentru apărarea antiaeriană ucraineană

Pachetul de ajutor face parte din eforturile SUA de a îndeplini „cerințele stringente ale Ucrainei”, dar nu provine din reducerea stocurilor americane și, prin urmare, nu va ajunge curând pe câmpul de luptă.

Zelenski a spus că noul ajutor „va ajuta la salvarea vieților ucrainene și se va apropia de victoria noastră comună” și și-a exprimat recunoștința pentru „sprijinul neclintit al poporului american prietenos”.

Ajutorul include patru sisteme naționale avansate de rachete antiaeriene (NASAMS) suplimentare pe care Ucraina le-a folosit deja pentru a-și apăra orașele și infrastructura împotriva atacurilor cu rachete rusești.

În Crimeea anexată de Rusia, guvernatorul instalat de Moscova, Serghei Aksionov, a declarat pe Telegram în dimineața zilei de 20 iulie că o localitate din partea de nord-vest a regiunii a fost lovită de drone ucrainene în timpul nopții, iar o adolescentă a fost ucisă în acest atac. „Ca urmare a unui atac al unei drone inamice, patru clădiri administrative au fost avariate într-o așezare din nord-vestul Crimeei... Din păcate, nu a fost fără victime - o adolescentă a murit", scrie Aksionov.

Informația nu a putut fi confirmată din surse independente.

Afirmația lui Aksionov vine la o zi după ce a raportat o explozie și un incendiu la un depozit de muniții dintr-o unitate militară rusă din Crimeea, care, potrivit acestuia, a determinat evacuarea a 2.000 de civili și a închis parțial autostrada Tavrida din apropiere.

XS
SM
MD
LG