Linkuri accesibilitate

Moscova dă vina pe Ucraina pentru atacul mortal asupra podului din Crimeea și promite să îl repare


Podul peste strâmtoarea Kerci, după atac

Vicepremierul rus Marat Husnullin a declarat la 17 iulie că daunele provocate la un pod feroviar și rutier important care leagă Rusia de Peninsula Crimeea vor fi reparate complet până la 1 noiembrie.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis „un răspuns” pe potrivă la atacul care distrus un tronson de pod, a ucis două persoane, soț și soție, și le-a rănit grav copilul.

Husnullin a precizat că o parte a căii rutiere de pe pod a fost distrusă și va trebui reconstruită, dar nu există daune la pilonii podului, deci structura de rezistență ar fi intactă.

În cadrul unei întâlniri televizate cu Putin, Husnullin a declarat că traficul rutier va fi reluat pe o direcție până la 15 septembrie și în ambele direcții până la 1 noiembrie. Podul a mai trebuit să fie reconstruit o dată, după un atac în octombrie.

Putin, care a ordonat construirea podului după ce Rusia a confiscat și anexat cu forța Crimeea de la Ucraina în 2014, a calificat atacul drept „un act terorist” și a declarat că dorește propuneri privind întărirea securității podului.

Guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea, Serghei Aksionov, declarase mai înainte că pe pod este o „urgență”, iar pe rețelele de socializare au circulat înregistrări video și fotografii care ar fi fost făcute la fața locului și care arată o secțiune de carosabil deteriorată, cu o porțiune lipsă.

Comitetul Național Antiterorism din Rusia a declarat că atacul a fost efectuat de două drone ucrainene, fără a oferi mai multe detalii, în timp ce Comitetul de Investigații a declarat că a deschis un caz penal privind „un act de terorism”.

Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru acest incident, dar presa ucraineană a relatat că serviciile de securitate au desfășurat drone maritime.

Pagubele provocate podului ar putea avea un impact asupra capacității Moscovei de a-și aproviziona trupele din sudul Ucrainei, iar reușita atacului dovedește că infrastructura rusă este vulnerabilă la drone - bărci mici, rapide și telecomandate, echipate cu explozibili.

Un purtător de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Artem Dehtiarenko, a declarat că detaliile privind atacul asupra podului vor fi dezvăluite după ce Ucraina va învinge Rusia.

„Deocamdată, urmărim cu interes modul în care unul dintre simbolurile regimului Putin a eșuat încă o dată să reziste stresului militar”, a declarat Dehtiarenko pentru RBC-Ucraina.

Afirmațiile Rusiei care susține că Ucraina este autoarea atacului nu au putut fi verificate din surse independente. Mai mult, Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, spune că întreaga acțiune ar putea fi o provocare, „pe seama căreia ocupanții Crimeei fac mare gălăgie, un mod tipic de rezolvare a problemelor de către autoritățile din Crimeea și statul agresor”.

Într-o declarație separată pentru RFE/RL, Humeniuk a afirmat că rapoartele ar trebui tratate cu scepticism, deoarece autoritățile de ocupație au întărit recent securitatea podului. Ea a adăugat că incidentul ar putea fi folosit de Rusia ca monedă de schimb în negocierea inițiativei la Marea Neagră, care exportul cerealelor rusești și ucrainene.

„Rușii nu au precupețit niciun efort pentru protecția acestui obiectiv", subliniază Humeniuk.

Two Reported Killed In Attack On Crimea Bridge
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

La câteva ore după explozie, Kremlinul a declarat că Rusia nu va prelungi acordul care permite exportul de cereale ucrainene în Marea Neagră.

Acordul pentru exportul în siguranță de cereale ucrainene în Marea Neagră a fost mediat de ONU acum un an și urma să expire la miezul nopții de 17 iulie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că refuzul Rusiei de a prelungi acordul nu are nicio legătură cu incidentul de pe podul din Crimeea și este legat de faptul că acordul nu îndeplinește condițiile pretinse de Rusia.

El nu a oferit detalii, dar Moscova s-a plâns adesea că întâmpină obstacole în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte, chiar dacă acestea nu se află sub directa incidență a sancțiunilor aplicate de Occident.

Anchetatorii analizează probele lângă o mașină distrusă pe secțiunea avariată a podului din Crimeea
Anchetatorii analizează probele lângă o mașină distrusă pe secțiunea avariată a podului din Crimeea

Podul rutier și feroviar de 19 kilometri de peste strâmtoarea Kerci a fost inaugurat în 2018 și reprezintă o importantă rută de transport între Rusia și regiunea ucraineană Crimeea. Podul este format din două structuri paralele, una pentru traficul rutier și una pentru traficul feroviar. Podul a fost închis parțial după ce a fost avariat de o explozie de proporții în luna octombrie, despre care Moscova a susținut că a fost un act terorist.

La începutul acestei luni, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a părut să recunoască faptul că Ucraina a fost implicată în atacul anterior, afirmând într-o postare pe rețelele de socializare care marchează a 500-a zi de război că „în urmă cu 273 de zile, [am] lansat prima lovitură asupra podului din Crimeea pentru a perturba logistica rusă”.

În urma acelui incident, Rusia a reconstruit podul și, după ample reparații, Putin putut conduce o mașină pe 5 decembrie, pentru a demonstra siguranța acestei structuri.

XS
SM
MD
LG