Linkuri accesibilitate

Rubla rusească a atins cel mai scăzut nivel de la începutul războiului


Rubla a atins luni cea mai scăzută valoare din primele săptămâni ale războiului din Ucraina, deoarece Moscova crește cheltuielile militare, iar sancțiunile occidentale afectează exporturile sale de energie.

Deprecierea rublei a determinat Banca Centrală a Rusiei să anunțe o întâlnire de urgență pentru marți pentru a-și revizui rata cheie a dobânzii, crescând probabilitatea unei majorări a costurilor de împrumut care ar sprijini rubla în scădere.

Moneda rusă trecuse de 101 de ruble în dolar, continuând o scădere cu peste o treime a valorii sale de la începutul anului și atingând cel mai scăzut nivel din aproape 17 luni. Rubla și-a revenit ușor după anunțul Băncii Centrale.

Decizia a fost stabilită după ce consilierul economic al președintelui Vladimir Putin, Maksim Oreșkin, a dat vina pe rubla slabă pe „politica monetară liberă” într-un articol de opinie pentru agenția de știri de stat Tass. El a spus că o rublă puternică este în interesul economiei ruse și că o monedă slabă „complica restructurarea economică și afectează negativ veniturile reale ale oamenilor”.

Oreșkin a spus că Banca Centrală a Rusiei are „toate instrumentele necesare” pentru a stabiliza situația și a spus că se așteaptă la normalizarea rapidă.

Directorul adjunct al băncii, Alexei Zabotkin, le-a declarat vinerea trecută reporterilor că aderă la un curs de schimb flotant, deoarece „permite economiei să se adapteze efectiv la condițiile externe în schimbare”.

Analiștii spun că slăbirea rublei este determinată de creșterea cheltuielilor pentru apărare – ceea ce duce la creșterea importurilor – și de scăderea exporturilor, în special în sectorul petrolului și gazelor naturale. A importa mai mult și a exporta mai puțin înseamnă un excedent comercial mai mic, care de obicei afectează moneda unei țări.

Economia rusă „lucrează acum la diferite tipuri de comenzi de stat legate de război, cum ar fi întreprinderile textile, produsele farmaceutice și industria alimentară”, a spus Alexandra Prokopenko, cercetător nerezident la Centrul Carnegie Rusia Eurasia și fost oficial al Băncii Centrale.

Axarea întregii economii pe o principiile unei economii de război nu numai că crește importurile, dar crește și perspectiva unei agravări a inflației, susține ea.

Pentru a contribui la îndepărtarea acestei perspective, Banca Centrală a anunțat săptămâna trecută că va înceta să mai cumpere valută de pe piața internă până la sfârșitul anului pentru a încerca să susțină rubla și să reducă volatilitatea.

Rusia vinde de obicei valută străină pentru a contracara deficitul de venit din exporturile de petrol și gaze naturale și cumpără valută dacă are un excedent.

XS
SM
MD
LG