Linkuri accesibilitate

Prigojin se afla la bordul avionului prăbușit fără supraviețuitori, spun autoritățile ruse


Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin
Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin

Actualizare: Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, și comandantul Wagner, Dmitri Utkin, se aflau la bordul avionului prăbușit în regiunea rusă Tver, la 23 august, a anunțat autoritatea aviației civile din Rusia.

***

Mai devreme, serviciile de urgență rusești au confirmat că un avion s-a prăbușit la nord de Moscova, în apropierea satului Kujenkino, într-un zbor din capitala rusă la Sankt Petersburg, și că toți cei 10 oameni aflați la bord ar fi morți: 7 pasageri și 3 membri ai echipajului.

Wall Street Journal a scris că martorii la accident ar fi văzut o rachetă lansată de la sol către avion.

Și canalul privat al lui Prigojin transmite că avionul a fost doborât și că apărarea aeriană rusă ar fi fost cea care a doborât avionul privat al șefului Wagner, Embraer Legacy.

Ultima apariție publică a lui Prigojin (62 de ani) a avut loc în 24 iunie când a renunțat la rebeliunea împotriva Moscovei.

Evgheni Prigojin și luptătorii săi din gruparea Wagner au condus o scurtă revoltă pe 24 iunie, când au capturat orașul Rostov pe Don din sudul Rusiei și a amenințat că va organiza un marș împotriva Moscovei.

Criza a fost dezamorsată după ce Prigojin a acceptat un acord care îi permitea să plece în exil în Belarus și să le ofere oamenilor săi posibilitatea de a alege între a i se alătura acolo sau a se integra în armata rusă.

Însă, Prigojin nu a mai apărut în public de atunci, iar liderul belarus Alexandr Lukașenko, autocratul de la Minsk, apropiat al liderului rus Vladimir Putin, a declarat că acesta se află în Belarus.

Prigojin nu a fost arestat sau reținut în acel moment, dar Putin a denunțat insurecția numind-o „înjunghiere în spate” și a promis că va pedepsi toți „trădătorii” implicați.

La scurt timp, ministerul rus al Apărării a anulat un contract important cu compania de catering Concord a lui Prigojin, care la rândul său a concediat sute de angajați. Conform contractului, Concord furnizase alimente trupelor rusești care luptau în Ucraina, precum și spitalelor și organizațiilor publice din părțile Ucrainei aflate sub ocupație rusă.

De asemenea, grupul media controlat de Evgheni Prigojin a fost închis imediat după revolta armată din pe 24 iunie.

Prigojin a fost acuzat în trecut de Statele Unite în 2018 pentru că ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din SUA cu doi ani mai devreme.

Ascensiunea lui Prigojin a fost fulgerătoare: a trecut de la un vânzător de hot-dog din Sankt Petersburg la un miliardar puternic care găzduia evenimentele fastuoase ale lui Putin, de unde și porecla de „bucătarul lui Putin” după ce a ajuns șeful cateringului de la Kremlin.

Apoi și-a întemeiat o forță armată de mercenari în Africa și Orientul Mijlociu.

Omul de afaceri și-a îndreptat atenția asupra Ucrainei anul trecut, în timp ce invazia Rusiei se împotmolise, parțial pe fondul lipsei de resurse umane.

El a suplimentat efectivele grupării Wagner cu condamnați eliberați din închisorile rusești trimiși să lupte la Bahmut, orașul cucerit după rezistența îndârjită a forțelor ucrainene de aproape un an, cucerind în mare parte orașul în mai, prima victorie majoră a Rusiei în zece luni.

Încurajat de victorie, despre care spunea că a costat viețile a aproximativ 20.000 de luptători Wagner, Prigojin a criticat conducerea militară a Rusiei, acuzând-o că a gestionat greșit efortul de război și că a reținut proviziile Wagner.

Temându-se de autonomul Prigojin și de popularitatea sa în creștere, a acceptat să aducă forțele Wagner sub controlul direct al Ministerului Apărării, condus de Serghei Șoigu, unul din adversarii săi declarați, până la 1 iulie.

Mulți experți spun că acesta a fost un factor major în declanșarea revoltei.

Prigojin a văzut decretul ca o „amenințare existențială” pentru imperiul său de afaceri, a declarat Catrina Doxsee, expert la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, în timpul unui podcast din 26 iunie.

Ministerul Apărării a spus atunci că luptătorii grupului își vor preda armatei echipamentul militar.

Putin s-a plâns, de asemenea, public că Wagner a primit 80 de miliarde de ruble, sau aproximativ 1 miliard de dolari, în ultimul an, din finanțare de la stat, un semnal că finanțele Wagner ar putea fi investigate de autorități.

Unii bărbați care au luptat pentru Wagner au spus că nu vor fi niciodată de acord să servească sub comanda obișnuită a Ministerului Apărării.

Gruparea de mercenari Wagner are aproximativ 25.000 de luptători, unii dintre cei mai experimentați soldați din armata rusă.

Articol preluat de la Europa Liberă România

XS
SM
MD
LG