Ministerul rus al Apărării a declarat pe 25 august într-un comunicat că apărarea sa aeriană a neutralizat 42 de drone, dintre care nouă ar fi fost doborâte, în timp ce restul de 33 au fost „suprimate prin mijloace electronice și s-au prăbușit fără a-și atinge ținta”.
Șeful desemnat de Moscova al regiunii Sevastopol din Crimeea, Mihail Razvojaiev, a spus că au fost distruse mai multe drone deasupra mării, în largul capului Herson din Crimeea.
Ministerul rus a mai afirmat că o rachetă ucraineană a fost doborâtă în Kaluga, o regiune aflată la sud-vest de Moscova, în timp ce canalele rusești Telegram au relatat despre explozii aeriene în regiunile Kaluga, Tula și Moscova, cauzate probabil de focurile bateriilor antiaeriene. Canalul Telegram Baza relatează că o rachetă a fost doborâtă lângă aerodromul militar Șaikovka din regiunea Kaluga, la aproximativ 300 de kilometri sud-vest de Moscova.
Două aeroporturi majore din Moscova, Vnukovo și Domodedovo, și-au încetat temporar operațiunile, a informat agenția de presă rusă TASS.
Nu există deocamdată informații despre victime sau pagube.
Moscova și împrejurimile sale au fost vizate frecvent de atacuri cu drone în ultimele săptămâni.
Între timp, Statul Major al armatei ucrainene a raportat că au avut loc noaptea trecută atacuri aeriene și rachete rusești care au atacat ținte în Ucraina, adăugând că s-au înregistrat victime printre civili.
„În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat șapte rachete și 47 de atacuri aeriene... asupra pozițiilor trupelor noastre și asupra zonelor populate”, a spus armata în raportul său zilnic, adăugând: „Din păcate, există morți și răniți printre populația civilă”. Armata nu a oferit mai multe detalii despre țintele atacurilor rusești sau despre victime, spunând că informațiile primite sunt „în prezent în curs de clarificare”.
Apărarea aeriană a Ucrainei a raportat, pe de altă parte, că a doborât patru rachete de croazieră rusești deasupra regiunii Odesa lansate din Marea Azov. Cel mai recent val de lovituri aeriene a venit la o zi după ce Rusia a lansat un atac cu rachete asupra orașului din sudul Dnipro, rănind șapte persoane, când Ucraina marca Ziua Independenței.
Pe câmpurile de luptă din estul Ucrainei, luptele grele au continuat pe fondul unui du-te-vino de acțiuni ofensive și defensive de ambele părți.
Forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în direcția strategicului oraș sudic Melitopol, în timp ce în sectorul Kupiansk din regiunea de est Harkov, trupele Kievului au respins încercările succesive ale Rusiei de a sparge prima linie și de a avansa spre vest.
Sprijinul global pentru Ucraina
Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat târziu, pe 24 august, că apărătorii „au oprit eroic inamicul” și i-au zădărnicit încercările de a lua cu asalt pozițiile ucrainene. Maliar a spus că situația de-a lungul întregului front de est este „tensionată și foarte dinamică”.
Aceste informații nu au putut fi verificate deocamdată.
Separat, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat târziu, pe 24 august, că a vorbit telefonic cu președintele SUA Joe Biden și i-a mulțumit pentru felicitările transmise de Ziua Independenței.
„SUA au preluat conducerea sprijinului global pentru Ucraina. Această conducere crucială a permis lupta noastră și a înclinat arcul istoriei spre bine”, a scris Zelenski pe Telegram.
Statele Unite au declarat că vor începe pregătirea piloților ucraineni pe avioane de război F-16 în octombrie, alăturându-se coaliției occidentale „a avioanelor” care ajută la pregătirea aviatorilor ucraineni pe aeronavele de luptă sofisticate pentru a participa la lupta împotriva invaziei ruse.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat pe 24 august că programul va începe în statul Arizona după finalizarea sesiunilor de pregătire în limba engleză pentru piloții ucraineni.
„Acești piloți vor efectua instruire în limba engleză la Baza Aeriană Lackland din San Antonio, Texas, în septembrie, înainte de a participa la antrenamentul de zbor F-16 în Arizona”, a spus Ryder fără a preciza numărul de piloți.
SUA fac acest anunț după ce Olanda, Danemarca și Norvegia, toate națiuni NATO, au promis vor trimite avioane F-16 în Ucraina.