Linkuri accesibilitate

Noi restricții pe aeroporturile din Moscova. Rusia susține că a doborât mai multe drone ucrainene


Un soldat ucrainean trage cu un lansator de grenade propulsate de rachete spre pozițiile rusești de pe linia frontului din apropiere de Donețk, la 19 august.
Un soldat ucrainean trage cu un lansator de grenade propulsate de rachete spre pozițiile rusești de pe linia frontului din apropiere de Donețk, la 19 august.

Două mari aeroporturi din Moscova și-au suspendat temporar activitatea pe 21 august. Ministerul rus al Apărării spune că ar fi doborât o dronă ucraineană în regiunea Moscovei.

Aeroportul Domodedovo a restricţionat zborurile „pentru a asigura măsuri suplimentare de siguranţă a zborului”, a declarat presa rusă citată de serviciul de presă al aeroportului.

Anterior, zborurile către și dinspre aeroportul Vnukovo din Moscova au fost suspendate pe 21 august, după ce Ministerul Apărării a declarat că o dronă ucraineană s-a prăbușit în regiunea Moscovei după ce a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană. Nu au fost victime, potrivit ministerului.

Operațiunile normale pe cele două aeroporturi internaționale au fost reluate după aproximativ două ore. Cu puțin timp înainte ca aeroporturile să fie redeschise, Ministerul Apărării a anunțat că o a doua dronă a fost doborâtă în regiunea Moscovei, la aproximativ 40 de kilometri vest de capitală. Se pare că două persoane au fost rănite în acel incident.

Restricțiile urmează măsuri similare luate pe aeroporturile din Moscova în ultimele zile din cauza presupuselor atacuri cu drona ale Kievului asupra capitalei Rusiei.

La primele ore ale zilei de 20 august, operațiunile de la Domodedovo și Vnukovo au fost oprite temporar, ca răspuns la ceea ce oficialii au descris drept un atac ucrainean cu drona. Ministerul Apărării a declarat că a dezactivat drona prin mijloace electronice deasupra Moscovei.

Devreme, în dimineața zilei de 18 august, zborurile pe patru aeroporturi din Moscova - Vnukovo, Domodedovo, Sheremetyevo și Jukovski - au fost suspendate pentru aproximativ 30 de minute după ce autoritățile au anunțat că au lovit o dronă ucraineană care a lovit o clădire, câțiva kilometri la vest de centrul orașului.

O serie de atacuri recente cu dronele puse pe seama Ucrainei au determinat sincope în transportul intern din Rusia, ducând inclusiv la închiderea unor aeroporturi în ultimele săptămâni. Pe 20 august, o gară din regiunea de sud-vest Kurk, la granița cu Ucraina, a fost lovită într-un atac cu drone, care ar fi rănit cinci persoane.

Ucraina nu a comentat, de regulă, atacurile care au loc pe teritoriul Rusiei în timpul războiului care durează de 18 luni și nu a reacționat nici acum la incidentele din 21 august.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul danez Mette Frederiksen într-un avion de vânătoare F-16 în hangarul aerobazei Skrydstrup din Vojens, în nordul Danemarcei, 20 august.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul danez Mette Frederiksen într-un avion de vânătoare F-16 în hangarul aerobazei Skrydstrup din Vojens, în nordul Danemarcei, 20 august.

Între timp, Țările de Jos și Danemarca au declarat că vor oferi Ucrainei avioane de luptă F-16 după ce vor fi îndeplinite anumite „condiții”, o evoluție mult așteptată care va ajuta Kievul să umple un gol crucial în capacitățile sale de apărare. Primele șase avioane ar urma să fie livrate până la sfârșitul anului.

Ucraina va putea folosi avioanele de luptă F-16 doar pe teritoriul său, a declarat ministrul danez al apărării, Jakob Ellemann-Jensen, citat la 21 august. „Donăm arme cu condiția ca acestea să fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucrainei. Și nu mai mult de atât”, a declarat Ellemann-Jensen.

Danemarca va livra în total 19 avioane. Olanda pune la dispoziția Ucrainei 42 de avioane F-16.

Ucraina a moștenit o flotă îmbătrânită de avioane sovietice MiG și Suhoi care nu au capacitatea de atac și tehnologia avioanelor rusești moderne, ceea ce a dezavantajat semnificativ Kievul în război. De asemenea, Ucraina are o flotă aviatică mult mai mică decât cea a Rusiei.

XS
SM
MD
LG