„Știm că se caută rute alternative pentru transporturile de cereale, dar nu vedem nicio alternativă la prima inițiativa, deoarece acestea implică riscuri”, a declarat Fidan reporterilor pe 25 august, după ce s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu prim-ministrul Denis Șmihal în capitala ucraineană. „Reluarea acestei inițiative este prioritară pentru Turcia”, a adăugat Fidan.
Comentariile vin în urma afirmațiilor unor aliați occidentali care sugerează posibilitatea de a stabili modalități alternative de asigurare a exportului de cereale ucrainene, inclusiv „transportul feroviar și capacitățile porturilor din fiecare stat membru NATO”.
Acordul a permis inițial Ucrainei să expedieze cereale prin porturile la Marea Neagră aflate sub blocada Rusiei. Cu toate acestea, Rusia s-a retras din acord luna trecută și a început să atace instalațiile portuare și silozurile de cereale ucrainene.
Mulți lideri mondiali și-au exprimat îngrijorarea că întreruperea acordului privind cerealele ar putea crește prețurile și ar provoca o mai mare insecuritate alimentară, în special în națiunile mai sărace, inclusiv unele țări din Africa sau din alte regiuni, precum Haiti.
Pe 3 august, secretarul de stat american Antony Blinken a criticat Rusia într-un discurs în fața Consiliului de Securitate al ONU, spunând că Moscova practică „un șantaj” în legătură cu retragerea sa din Inițiativa privind Marea Neagră.
Șmihal declarase mai înainte că el și Fidan au discutat la Kiev despre acest acord crucial privind cerealele, împreună cu problemele comerciale și economice generale dintre cele două națiuni.
Șmihal a scris pe Telegram că cele două părți au discutat, de asemenea, despre planurile pentru viitoarea restaurare a infrastructurii ucrainene după ce invazia rusă în curs de desfășurare se va încheia, precum și despre „alte proiecte comune”.
„Așteptăm cu nerăbdare finalizarea rapidă a tuturor procedurilor privind încheierea acordului de liber schimb convenit anterior. Am discutat în detaliu problema securității alimentare globale. În această privință, avem un dialog fructuos cu Turcia și contăm pe o cooperare viitoare", a scris Șmihal. Ucraina și Turcia au convenit asupra acordului de liber-schimb atunci când președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a vizitat Kievul, la începutul lunii februarie 2022, cu trei săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
Sprijin pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei
De asemenea, Șmihal a mulțumit Ankarei pentru sprijinul acordat eforturilor lui Zelenski de a pune capăt războiului neprovocat al Rusiei, reafirmând în același timp poziția Kievului că discuțiile de pace ruso-ucrainene sunt posibile doar după retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean.
Ankara a încercat să mențină relațiile atât cu Kievul, cât și cu Moscova după invazia Rusiei, atât pe plan politic, cât și economic.
Fidan a reafirmat sprijinul Ankarei pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei și a subliniat importanța reluării exporturilor de cereale ucrainene și a refacerii infrastructurii ucrainene.
Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Turcia pentru rolul pe care l-=a avut Ankara luna trecută în returnarea în Ucraina a cinci comandanți ai Batalionului Azov luați prizonieri de Rusia în timpul brutalelor lupte pentru orașul Mariupol la începutul războiului, care au culminat cu lungul și sângerosul asediu al uzinei siderurgice Azovstal.
Comandanții fuseseră predați Turciei de către Rusia, iar eliberarea lor a înfuriat Kremlinul, care a declarat că returnarea a încălcat un acord „privind schimbul de prizonieri”.
Kievul și Moscova conveniseră anterior că cei cinci comandanți, care au fost luați prizonieri când Rusia a capturat orașul portuar Mariupol, vor rămâne în Turcia până la sfârșitul războiului.