Linkuri accesibilitate

Prim-ministrul armean Pașinian acuză Azerbaidjanul că-și consolidează trupele de la graniță


Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a afirmat că Azerbaidjanul își consolidează trupele de-a lungul liniei de contact în Nagorno-Karabah și la granița dintre Armenia și Azerbaidjan". (foto de arhivă)
Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a afirmat că Azerbaidjanul își consolidează trupele de-a lungul liniei de contact în Nagorno-Karabah și la granița dintre Armenia și Azerbaidjan". (foto de arhivă)

Premierul armean Nikol Pașinian a acuzat Azerbaidjanul că masează forțe noi în apropierea graniței dintre cele două țări, pe fondul unei noi creșteri a tensiunilor între cele două țări rivale.

Pașinian a făcut aceste declarații la o întâlnire cu înalți oficiali guvernamentali din 7 septembrie. El spune că Azerbaidjanul își consolidează pozițiile pe linia de contact în Nagorno-Karabah și pe granița dintre cele două țări.

Partea azeră nu a avut deocamdată nicio reacție la aceste afirmații.

Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.

Pașinian face aceste comentarii la câteva zile după ce atât Azerbaidjan, cât și Armenia au raportat victime după bombardamentele intense în apropierea graniței lor comune, la nord-vest de regiunea separatistă Nagorno-Karabakh, pe 1 septembrie.

Escaladarea are loc pe fondul continuei crize din Nagorno-Karabah, unde Erevanul și autoritățile etnice armene locale acuză oficialii de la Baku că își continuă „blocarea ilegală” a regiunii, ceea ce a produs o profundă criză alimentară, de combustibili și alte produse de bază.

Odată cu creșterea tensiunilor, Armenia a anunțat pe 6 septembrie că va găzdui un exercițiu armat comun cu Statele Unite săptămâna viitoare.

Ministerul armean al Apărării a declarat că scopul evenimentului Eagle Partner 2023 care are loc între 11-20 septembrie este de a-și pregăti forțele pentru a participa la misiunile internaționale de menținere a păcii.

Purtătorul de cuvânt al armatei americane a declarat că la exercițiu urmează să participe 85 de soldați americani și 175 de armeni. Pașinian a acuzat nu demult Rusia că nu a protejat Armenia împotriva a ceea ce el a descris drept o agresiune continuă din partea Azerbaidjanului.

Rusia are o bază militară în Armenia unde se află forța de menținere a păcii în regiune care verifică aplicare unui acord care a pus capăt războiului izbucnit în 2020 între Armenia și Azerbaidjan.

Pe 7 septembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că exercițiul militar comun planificat nu folosește nimănui. „În această situație, desfășurarea unor astfel de exerciții nu contribuie în niciun caz la stabilizarea situației și la întărirea atmosferei de încredere reciprocă în regiune”, a spus Peskov.

Nagorno-Karabah, regiune recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar locuită, în principal, de etnici armeni, a fost o sursă de conflict între cei doi vecini din Caucaz încă de dinaintea prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991.

XS
SM
MD
LG