Linkuri accesibilitate

Încep să apară rapoarte despre noua extindere UE: unul spune că țările cu conflicte n-ar trebui primite


În discursul anual despre Starea Uniunii rostit la 13 septembrie în Parlamentul European, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus răspicat că viitorul Ucrainei, Moldovei și țărilor din Balcanii de Vest este în Europa.
În discursul anual despre Starea Uniunii rostit la 13 septembrie în Parlamentul European, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus răspicat că viitorul Ucrainei, Moldovei și țărilor din Balcanii de Vest este în Europa.

Un raport despre posibila nouă extindere a UE atrage atenția că existența unor conflicte militare pe teritoriile unor țări candidate ar putea fi un obstacol în calea aderării lor.

„Din rațiuni de securitate și stabilitate, țările cu conflicte militare de durată nu pot adera la UE”, se spune în raportul franco-german publicat la 19 septembrie, consacrat reformării interne și extinderii UE.

Documentul nu reflectă vreo poziție oficială a UE, fiind doar unul din studiile ce îi vor ajuta pe liderii europeni să-și formuleze pozițiile față de o eventuală extindere.

El apare la puțin timp după ce ministrul de externe al R. Moldova, Nicu Popescu, a insistat într-un interviu cu publicația Politico.eu că țara lui merită să adere la UE, chiar dacă nu controlează Transnistria.

„Nimeni nu vrea țări divizate în UE, dar a lăsa anumite țări la cheremul manipulărilor geopolitice și conflictelor separatiste ar fi încă și mai rău pentru continent, pentru UE și pentru noi”, spune Popescu.

Dintre cele opt țări candidate la UE, Moldova, Georgia și Ucraina au conflicte separatiste pe teritoriul lor, iar Serbia nu recunoaște statul Kosovo, care și-a declarat unilateral independența după războiul cu Belgradul din anii 1990.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG