Linkuri accesibilitate

UE: fonduri suplimentare și acces pe piață pentru țările candidate


Comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi
Comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi

Comisia Europeană va propune în scurt timp Uniunii Europene să aloce mai mulți bani în numerar țărilor care doresc să adere, precum și accesul acestora la piața unică pentru a accelera pregătirile de aderare, a declarat comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi.

Opt țări au în prezent statutul oficial de candidat la UE - Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina - în timp ce două, Georgia și Kosovo, sunt țări potențial candidate.

Șeful Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, a îndemnat UE să fie pregătită să accepte noi membri până în 2030, iar țările candidate să fie ajutate să îndeplinească până atunci criteriile de aderare.

„Peste câteva săptămâni vom prezenta un nou mod de a înțelege extinderea și un pachet ce va include acum 10 țări candidate sau țări cu o perspectivă europeană”, a declarat Varhelyi la o conferință de presă.

Bani pentru o „integrare accelerată”

„În acest document nu vrem doar să mergem înainte, ci vrem să oferim mijloace pentru o integrare accelerată”, a spus el după o reuniune în Spania a miniștrilor UE, care au dezbătut modul în care UE ar trebui să se pregătească pentru admiterea de noi membri.

Varhelyi a declarat că UE va încerca să ajute candidații să se pregătească mai repede pentru aderarea la UE prin intermediul unui plan de creștere pentru Balcanii de Vest, pentru a reduce „decalajul economic și social” dintre aceste țări și restul UE înainte de aderare.

În cadrul acestui plan, țările ar obține treptat accesul la piața unică a UE de 450 de milioane de consumatori (unde bunurile, serviciile, forța de muncă și capitalul pot circula liber) chiar înainte de a deveni membri cu drepturi depline ai UE.

O „integrare treptată” în piața unică

„Vrem să creăm oportunitatea de a integra treptat aceste țări în piața unică, în cele patru libertăți, încă dinainte de aderare, pentru că acest lucru va fi în beneficiul atât al Uniunii Europene, cât și al țărilor candidate”, a declarat Varhelyi.

Potrivit lui, Comisia va solicita, de asemenea, mai mulți bani de la UE pentru țările candidate, pentru a le ajuta să accelereze reformele necesare aderării la blocul format acum din 27 de țări. Sumele potențiale nu au fost specificate.

Banii ar completa actuala asistență de preaderare a UE pentru țările candidate, care, în bugetul UE pentru 2021-2027, se ridică la 14,2 miliarde de euro.

Măsurile ar demonstra că UE este pregătită să primească noi membri și ar pune în sarcina țărilor candidate să folosească pe deplin aceste oportunități, a declarat Varhelyi.

XS
SM
MD
LG