Numărul etnicilor armeni care plecaseră din enclavă până luni este estimat de partea armeană la peste 100.000, adică peste 80% din cei care trăiau acolo înaintea operațiunii militare „anti-teroriste” azere.
Gegham Stepanian, avocatul poporului pentru drepturilor omului din enclavă, a spus că ultimul autobuz a intrat în Armenia cu 15 pasageri, persoane cu boli grave și probleme de mobilitate, relatează Associated Press. El a cerut celor care mai sunt în enclavă și vor să plece, dar nu au cum, să i se adreseze.
În operațiunea militară de 24 de ore începută la 19 septembrie, armata azeră a nimicit forțele armate ale regiunii separatiste, obligându-le să capituleze. Separatiștii au fost de acord să dizolve entitatea cel mai târziu la 1 ianuarie.
Baku a promis să respecte drepturile etnicilor armeni din enclavă, dar aceștia au preferat să plece în gravă, temându-se de represalii și de îngrădirea libertății de a studia și a se adminstra în limba maternă, sau de interdicția de a-și practica religia creștină.
Ministrul armean al sănătății, Anahit Avanesian, a spus luni că unii etnici armeni refugiați au murit în timpul exodului, desfășurat într-o regiune muntoasă, pe un singur drum. Pentru unii, călătoria a durat și 40 de ore.
Exodul a urmat unei blocade azere de nouă luni, care a creat o situație umanitară precară în enclavă, încurajând localnicii să plece odată cu ridicarea ei, după ofensiva militară.
Azerbaidjanul califică însă drept neîntemeiate acuzațiile Armeniei de „purificare etnică” deliberată a teritoriului disputat, aflat în centrul a două războaie în ultimii 20 de ani.