Linkuri accesibilitate

Din Nagorno-Karabah a plecat ultimul autobuz cu refugiați


Etnicii armeni pleacă din enclava Nagorno-Karabah, cucerită de Azerbaidjan, cu autobuze puse la dispoziție de guvernul Armeniei.
Etnicii armeni pleacă din enclava Nagorno-Karabah, cucerită de Azerbaidjan, cu autobuze puse la dispoziție de guvernul Armeniei.

Autoritățile Armeniei au anunțat luni, 2 octombrie, că din enclava armeană Nagorno-Karabah, cucerită de Azerbaidjan, a plecat ultimul autobuz cu refugiați, la capătul exodului început după ofensiva militară azeră din 19 septembrie.

Numărul etnicilor armeni care plecaseră din enclavă până luni este estimat de partea armeană la peste 100.000, adică peste 80% din cei care trăiau acolo înaintea operațiunii militare „anti-teroriste” azere.

Gegham Stepanian, avocatul poporului pentru drepturilor omului din enclavă, a spus că ultimul autobuz a intrat în Armenia cu 15 pasageri, persoane cu boli grave și probleme de mobilitate, relatează Associated Press. El a cerut celor care mai sunt în enclavă și vor să plece, dar nu au cum, să i se adreseze.

În operațiunea militară de 24 de ore începută la 19 septembrie, armata azeră a nimicit forțele armate ale regiunii separatiste, obligându-le să capituleze. Separatiștii au fost de acord să dizolve entitatea cel mai târziu la 1 ianuarie.

Baku a promis să respecte drepturile etnicilor armeni din enclavă, dar aceștia au preferat să plece în gravă, temându-se de represalii și de îngrădirea libertății de a studia și a se adminstra în limba maternă, sau de interdicția de a-și practica religia creștină.

Ministrul armean al sănătății, Anahit Avanesian, a spus luni că unii etnici armeni refugiați au murit în timpul exodului, desfășurat într-o regiune muntoasă, pe un singur drum. Pentru unii, călătoria a durat și 40 de ore.

Exodul a urmat unei blocade azere de nouă luni, care a creat o situație umanitară precară în enclavă, încurajând localnicii să plece odată cu ridicarea ei, după ofensiva militară.

Azerbaidjanul califică însă drept neîntemeiate acuzațiile Armeniei de „purificare etnică” deliberată a teritoriului disputat, aflat în centrul a două războaie în ultimii 20 de ani.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG