Linkuri accesibilitate

În esență... | Ambasadorul R. Moldova la Tel Aviv: eforturi ca evacuarea moldovenilor din Gaza „să fie posibilă”


Bărbat ajuns pe aeroportul din capitala R. Moldova cu una din cursele Tel Aviv - Chișinău pe 11 octombrie 2023.
Bărbat ajuns pe aeroportul din capitala R. Moldova cu una din cursele Tel Aviv - Chișinău pe 11 octombrie 2023.

De la izbucnirea războiului dintre Statul Israel și Hamas, 50 de cetățeni moldoveni au cerut asistența ambasadei moldovene la Tel Aviv pentru a fi evacuați din Fâșia Gaza.

Ambasadorul R. Moldova la Tel Aviv: eforturi ca evacuarea moldovenilor din Gaza „să fie posibilă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:32:55 0:00

„Ținem legătura cu autoritățile din România și Ucraina, în încercarea de a ne consolida eforturile pentru ca această evacuare să fie posibilă”, a spus ambasadorul într-un interviu pentru podcastul Europei Libere „În esență...”.

Totodată, potrivit ambasadorului, a fost înregistrat „un exod” al muncitorilor moldoveni din Israel. Au existat și există posibilități de plecare pentru cei care vor să ajungă în R. Moldova.

Diplomatul moldovean a menționat că, din cauza războiului, mulți cetățeni moldoveni, aflați la muncă în Israel, au decis să se întoarcă în R. Moldova.

„Nu toți rezistă psihologic în condițiile unui război”, a spus el.

Alexandr Roitman, Ambasadorul R. Moldova în Israel
Alexandr Roitman, Ambasadorul R. Moldova în Israel

Alexandr Roitman a mai precizat că, până la ostilitățile izbucnite pe 7 octombrie, în Israel erau mai bine de 7.000 de cetățeni moldoveni, care munceau preponderent în construcții, și peste 5.500 de îngrijitori la domiciliu – în mare parte femei.

Datele oficiale arată că în primele două săptămâni de la izbucnirea războiului dintre Statul Israel și Hamas în R. Moldova au revenit 1622 de cetățeni, iar 548 au plecat spre Israel.

Cu referire la problema vizelor, diplomatul moldovean a precizat că guvernul israelian a decis prelungirea lor.

Vizele au fost prelungite până pe 9 noiembrie

„Vizele au fost prelungite până pe 9 noiembrie, iar dacă va exista necesitatea vor mai fi prelungite pentru [încă] un termen similar”, a spus Alexandr Roitman.

Cât despre asigurarea curselor aeriene spre Chișinău, ambasadorul a spus că „zboruri sunt”, chiar dacă prețul biletelor a crescut urmare a majorării taxelor de către asiguratorii companiilor avia.

„Nu există imposibilitate de a pleca din Israel în R. Moldova”, a precizat diplomatul.

În contextul celor patru curse charter organizate de către Ilan Șor, Alexandr Roitman a spus că nu cunoaște „detaliile operării acestora...” și că cetățenii care își propun să ajungă în Moldova „nu au nevoie de nici un fel de intermediari”.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Ziua de sâmbătă, 7 octombrie, când Israelul a fost atacat de Hamas, văzută și trăită de ambasadorul R. Moldova la Tel Aviv.
  • Cum se protejează diplomații din R. Moldova în timpul raidurilor cu rachetă?
  • Cum activează ambasada moldoveană pe timp de război?
  • Moldoveni, printre victimele atacurilor Hamas.
  • Cu ce probleme se adresează la ambasadă cetățenii moldoveni aflați în Israel?
  • Menținerea legăturilor cu cetățeni repatriați în Israel din R. Moldova.
  • Cum este monitorizată situația cetățenilor din R. Moldova aflați în Fâșia Gaza?
  • Despre căile de plecare pentru cei care vor să ajungă în R. Moldova: cursele regulate și cele charter organizate de Ilan Șor.
  • Despre contactele oficialilor de la Chișinău cu omologii din Tel Aviv. Ar putea vizita Israelul, în timpul cel mai apropiat, vreun oficial moldovean?
  • Sunt și cetățeni israelieni cu cetățenie moldoveană, însă numărul acestora nu a fost estimat deocamdată.
  • Cetățeni care au ambele cetățenii -moldovenească și israeliană - pot fi mobilizați în „Tzahal”, armata Israelului? Câte persoane cu cetățenie moldoveană sunt înrolate?
  • Despre soluțiile pentru criza din Orientul Mijlociu?
  • Războiul Israelului împotriva Fâșiei Gaza pare să fi polarizat lumea. Poate escalada pe plan mondial situația din Orientul Mijlociu?
  • Despre criza umanitară din Fâșia Gaza.
  • Cât ar putea dura ostilitățile dintre Israel și Fâșia Gaza? Luni, ani?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG