Linkuri accesibilitate

Observatorii internaționali: alegeri „eficiente” afectate de „restricții ample”, pe fondul preocupărilor de „securitate națională”


Un alegător cu un buletin de vot la scrutinul local din 5 noiembrie 2023, Chișinău.
Un alegător cu un buletin de vot la scrutinul local din 5 noiembrie 2023, Chișinău.

Observatorii internaționali dau o primă evaluarea a alegerilor locale din R. Moldova plină de „dar”.

Observatorii internaționali la alegerile locale de duminică, au dat publicității o declarație care salută anumite aspecte ale modului cum s-a desfășurat scrutinul, mai ales cadrul legislativ și calmul care a dominat ziua alegerilor, dar punctează și multe probleme, unele legate direct de respectarea drepturilor fundamentale, ca libertatea de expresie și dreptul de a alege și de a fi ales.

„Alegerile locale din Moldova au fost calme și gestionate eficient, cu candidați în cea mai mare parte capabili să facă campanie, dar puterile largi ale Comisiei pentru Situații Excepționale au fost folosite pentru a restrânge libertatea de exprimare și de asociere, precum și dreptul de a candida, în timp ce interferențele din străinătate și acuzațiile larg răspândite de cumpărare de voturi, făcute de-a lungul campaniei, au fost îngrijorătoare”, se arată în declarația observatorilor internaționali.

Sunt concluziile preliminare ale misiunii comune de monitorizare a alegerilor locale din R. Moldova, din 5 noiembrie, la care au participat Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), Congresul Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei (Congresul) și Parlamentul European (PE). În total, 264 de observatori din 36 de țări.

Câteva observații:
  • Cadrul legal (noul cod electoral) adoptat în decembrie 2022) formează o bază adecvată pentru organizarea de alegeri democratice.
  • Decizia de a interzice candidaților fostului Partid Șor să participe la alegeri este calificată drept „îndoielnică”, mai ales în cazul candidaților „suspectați, dar nu urmăriți penal și condamnați pentru vreo infracțiune”.
  • Interdicția generală impusă „cu mai puțin de 48 de ore înainte de deschiderea secțiilor de votare, tuturor celor 8.605 de candidați desemnați de un partid” este „contrar angajamentelor asumate de toate statele OSCE, precum și altor standarde internaționale privind alegeri democratice”.
  • Corien Jonker, lidera misiunii OSCE/ODIHR: „Am fost îngrijorați să vedem utilizarea pe scară largă a puterilor executive în timpul stării de urgență în curs pentru a introduce o interdicție de ultim moment a mai multor candidați, precum și blocarea numeroaselor instituții media”.
  • Vladimir Prebilić, șef adjunct al delegației Congresului: „Salutăm eforturile proactive ale autorităților de a aborda problema corupției electorală, dar este necesară o nouă abordare dacă starea de urgență va fi prelungită din nou, acordându-se o atenție specială momentului și aplicării restricțiilor”.
  • Solicităm „o reexaminare a competențelor ample acordate Comisiei pentru Situații Excepționale”.
  • „Pentru ca reformele democratice din Moldova să progreseze, aceste probleme necesită un răspuns urgent atât în cadrul legal, cât și în practică. Așteptăm cu nerăbdare dialogul politic în curs cu autoritățile moldovenești pentru a acționa în baza acestor recomandări.”
  • Observatorii au luat notă de informațiile „credibile, persistente și răspândite” privind finanțarea ilegală din partea liderului Partidului Șor și utilizarea de bani din afara granițelor pentru finanțarea unor proiecte locale de infrastructura. Au remarcat însă și decizia Parlamentului de a mări salariile angajaților la stat și de a acorda prime profesorilor si polițiștilor, cât și faptul că premierul a făcut campanie electorală în cursul unor deplasări de lucru, oficiale – cea ce a „estompat granița dintre partid și stat”.
  • Sunt criticate drept „disproporționate” și cele mai recente decizii de a bloca o serie de posturi de televiziune și site-uri internet, pentru dezinformare. „Restricțiile impuse libertății de exprimare nu par proporționale cu încălcările comise în temeiul dreptului internațional al drepturilor omului”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG