Linkuri accesibilitate

Cine este Arina Corșicova și de ce a fost exclusă din turul doi al alegerilor de la Bălți


Victoria Șapa (stânga), candidată din partea partidului Șansă, a fost exclusă înaintea primului tur, iar Arina Corșicova (dreapta), candidată independentă - înainte de al doilea tur pentru funcția de primar al municipiului Bălți.
Victoria Șapa (stânga), candidată din partea partidului Șansă, a fost exclusă înaintea primului tur, iar Arina Corșicova (dreapta), candidată independentă - înainte de al doilea tur pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Consiliul electoral al circumscripției electorale (CECE) Bălți a exclus-o din cursă, marți seara, pe candidata independentă Arina Corșicova, care a acumulat 21% din voturi în primul scrutin și urma să lupte pentru funcția de primar al municipiului Bălți în turul doi, pe 19 noiembrie.

Pe 5 noiembrie, Corșicova s-a plasat pe locul doi după candidatul „Partidului Nostru”, Alexandr Petkov, pentru care au votat 22,6% din alegătorii din Bălți.

De ce a fost exclusă Corșicova?

Numeroase sesizări au fost depuse la CECE Bălți de Inspectoratul de Poliție, precum și două contestații din partea președintelui Partidului „Schimbării”, Ștefan Gligor, și ex-primarului municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, candidatul aceluiași partid. În petițiile lor, Gligor și Grigorișin atenționau despre „numeroase nereguli electorale din partea sateliților Partidului Șor”.

CECE a decis să o excludă pe Corșicova marți seara, „în urma depistării mai multor încălcări”, a explicat președinta CECE Bălți, Svetlana Colesnic.

Cine este Corșicova?

Arina Corșicova a candidat independent pentru funcția de primar al municipiului Bălți, fiind susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, după ce candidata Partidului „Șansă” (un partid-satelit al lui Șor), Victoria Șapa, a fost retrasă din cursă, în urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale din ajunul alegerilor.

Ea a promis că, dacă ajunge primar la Bălți, le va numi adjuncte pe Victoria Șapa și pe deputata Marina Tauber, judecată pentru finanțarea ilegală a Partidului Șor, declarat neconstituțional. Tauber a comentat că decizia de a o exclude din cursă pe Corșicova este una „rușinoasă” și va fi contestată.

Arina Corșicova, alături de sora oligarhului Vladimir Plahotniuc, câțiva consilieri municipali și foști deputați din partea Partidului Șor, a fost inclusă de Canada în lista de sancțiuni internaționale.

Ea este administratoarea companiilor Telesistem TV (care deține televiziunile Primul în Moldova și Accent TV) și Media Contact (care deține ziarul „Komsomolskaia Pravda în Moldova”). Toate aceste active media sunt afiliate sau îi aparțin lui Ilan Șor.

ZdG a scris în 2015 că Arina Corșicova mai deține companiile Moda-Prestij și Diafan, care au fost printre sponsorii electorali ai lui Ilan Şor în alegerile locale din acel an.

De asemenea, numele ei se regăsea printre acționarii Băncii Sociale, vizată în dosarul privind „furtul miliardului”, prin firma Diafan, care deținea 4,96% din acțiunile băncii.

Acum un an, când presa a descoperit că posturile TV Accent și Primul în Moldova și-au schimbat proprietarul din Rusia, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a spus că instituția nu a fost înștiințată despre această schimbare. Posturile erau afiliate anterior Partidului Socialiștilor și conduse prin firma jurnalistului Stanislav Vîjga, din anturajul fostului președinte Igor Dodon.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG