Linkuri accesibilitate

Undă verde de la Comisia Europeană, primele reacții la Chișinău: Este o „zi importantă”, dar „e mult de lucru”  


Președinta Sandu și premierul Recean la Marea Adunare Europeană organizată de președinție la 1 iunie 2023.
Președinta Sandu și premierul Recean la Marea Adunare Europeană organizată de președinție la 1 iunie 2023.

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău spune că recomandarea Comisiei Europene de a deschide negocierile de aderare pentru R. Moldova este „o recunoaștere a efortului comun” din societate, dar subliniază că mai este „mult de lucru” în procesul de integrare europeană.   

Într-un mesaj publicat pe Facebook, la scurt timp după recomandarea Comisiei de a deschide condiționat negocierile de aderare pentru R. Moldova, președinta Maia Sandu a spus că „este o zi importantă pentru viitorul R. Moldova”.

Șefa statului afirmă că raportul de extindere prezentat la Bruxelles „confirmă că Moldova a făcut în ultimul an reforme serioase”, care o pregătesc să devină stat membru al UE. Ea reconfirmă o promisiune mai veche a guvernării actuale: de a pregăti R. Moldova pentru aderare până în anul 2030.

Sandu spune că R. Moldova are încă „mult de lucru”, iar un mesaj similar transmite și premierul Dorin Recean, care scrie pe pagina sa de Facebook că „anunțul Comisiei nu trebuie privit ca o realizare finală”.

Șeful executivului de la Chișinău spune că „trebuie să se muncească cu o intensitate și mai mare”.

Un alt exponent al guvernării PAS de la Chișinău, președintele Parlamentului, Igor Grosu, subliniază, într-un mesaj, că reformele pe care le face R. Moldova pe calea sa europeană „sunt în primul rând pentru cetățenii noștri, care merită să trăiască într-o țară sigură și liberă”.

Într-o adresare video filmată în fața clădirii Comisiei Europene, ministrul de Externe, Nicu Popescu, vorbește despre o nouă etapă în relația Chișinău-Bruxelles.

„Din această zi, continuăm lucrul cu statele membre ale Uniunii Europene, cu Comisia Europeană, pentru a pregăti țara noastră de negocieri, pentru a putea aduce R. Moldova în Uniunea Europeană către 2030”, spune șeful diplomației moldovene.

Primarul reales al Chișinăului, Ion Ceban, care se declară pro-european, dar care provine din partida politică pro-rusă din R. Moldova, a salutat și el, într-un mesaj pe Facebook, recomandarea Comisiei Europene.

Ceban, care în 2014 protesta la Bruxelles față de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, afirmă acum că vrea ca R. Moldova să meargă cu „pași rapizi” spre UE: „Pledăm pentru ca toate recomandările să fie realizate cât mai curând de către autoritățile de la Chișinău”.

Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova odată ce îndeplinesc toate condițiile puse de anul trecut, când au primit statutul oficial de state candidate.

Până acum, potrivit raportului de extindere, prezentat pe 8 noiembrie la Bruxelles, R. Moldova a îndeplinit șase din cele nouă condiții. Cele mai semnificative restanțe sunt în justiție, lupta cu corupția și deoligarhizarea. Următoarea evaluare va fi făcută în martie 2024.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG