Linkuri accesibilitate

O țintă ratată? UE promisese Ucrainei un milion de proiectile până în martie 2024


Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, sosind la reuniunea miniștrilor Apărării din UE, Bruxelles, 14 noiembrie 2023.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, sosind la reuniunea miniștrilor Apărării din UE, Bruxelles, 14 noiembrie 2023.

Ministrul german al Apărării recunoaște că, „mai mult ca sigur”, țările UE nu-și vor onora promisiunea.

Boris Pistorius este primul ministru european care declară public că obiectivul nu va fi atins, iar declarația a fost făcută înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din UE, de la Bruxelles.

„Este aproape sigur că nu vom atinge ținta de un milion”, a spus Pistorius, concluzie la care mulți oficiali europeni ajunseseră de câtva timp, comentează corespondentul televiziunii publice germane ZDF, de la Bruxelles.

Ținta a fost stabilită ca răspuns la nevoia urgentă și continuă a Ucrainei de obuze de 155 mm, care au devenit un element-cheie în războiul cu Rusia. După mai bine de un an și jumătate de la invazia neprovocată a Moscovei în februarie 2022, războiul se transformă în unul de uzură, remarcă Reuters.

Recent, într-un interviu cu săptămânalul The Economist, comandantul trupelor ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi vorbea despre „impasul” în care a intrat contraofensiva Ucrainei lansată la sfârșitul primăverii, în timp ce Andri Iermak, unul din principalii consilieri ai președintelui Volodimir Zelenski, avertiza că „războiul este într-un moment de cotitură”.

La Bruxelles, coordonatorul diplomației europene, Josep Borrell, declara luni că UE a reușit să furnizeze, până acum, peste 300 de mii de obuze, provenite din stocurile țărilor membre.

Acum se intră într-o nouă fază, a mai spus Borrell, în care țările UE comandă producătorilor militari privați obuzele și rachetele necesare, în cadrul unei inițiative comune de achiziții. Problema este capacitatea de producție, a sugerat Borrell, capacitate limitată, în acest moment, de contractele firmelor de armament din UE cu clienți din afara blocului comunitar. „Aproximativ 40% din producție este exportată în țări terțe. Capacitate de producție ar fi”, a continuat Borrell, „dacă ne-am schimba eventual prioritățile, punând Ucraina pe primul loc”.

Thierry Breton, comisarul UE pentru Industrie, a declarat, pe de altă parte, că firmele de armament își măresc producția și că va fi atins obiectivul de a produce un milion de obuze pe an.

„Sunt responsabil pentru capacitatea de producție a muniției”, a spus el. „Așa că pot confirma că ținta de a produce peste un milion de proiectile pe an (...) va fi atinsă. Acum rămâne la latitudinea statelor membre să plaseze comenzile. Acest lucru nu este în mâinile Comisiei”, a mai spus Breton.

Ministrul suedez al apărării, Pål Jonson, a atras atenția că industria de apărare din UE va avea nevoie de timp pentru a mări producția. „În Europa de astăzi, avem o industrie de apărare pentru condiții de pace și nu pentru un război la scară largă în Europa”, a spus el.

Statele Unite furnizează, de departe, cel mai mare ajutor militar Ucrainei, urmate de Germania, Marea Britanie și Norvegia, arată datele Institutului din Kiel pentru Economie Mondială.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a confirmat că Berlinul intenționează să acorde Ucrainei un ajutor suplimentar de cel puţin opt miliarde de euro.

Cifrele guvernului de la Berlin arată că s-a angajat deja să acorde un sprijin total de 10,5 miliarde de euro între anul viitor și 2027, cu 2 miliarde de euro contribuții în 2022 și 5,4 miliarde de euro ajutoare pentru 2023.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG