Linkuri accesibilitate

Se lansează programul „Rabla pentru electrocasnice”. Cine și cum va primi vouchere pentru a cumpăra aparate eficiente energetic


Cetățenii pot afla mai multe despre programul „Rabla pentru electrocasnice” pe site-ul ecovoucher.md
Cetățenii pot afla mai multe despre programul „Rabla pentru electrocasnice” pe site-ul ecovoucher.md

Peste 50.000 de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru a putea schimba electrocasnicele uzate pe echipamente noi, eficiente energetic. Voucherele vor fi oferite consumatorilor care s-au înregistrat anul trecut pe platforma compensatii.gov.md și au primit categoria de vulnerabilitate înaltă.

Pe 15 noiembrie este lansată prima etapă a programului „Rabla pentru electrocasnice”, anunță Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE).

La prima etapă, toate cele 50.000 de familii cu venituri foarte mici vor primi vouchere pentru a înlocui becurile incandescente cu cele LED. Beneficiarii sunt familiile vulnerabile cu copii și cu un consum ridicat de energie. Autoritățile îi vor informa despre faptul că voucherele sunt disponibile în conturile lor personale de pe platforma compensatii.gov.md prin SMS, e-mail sau la telefon.

„Beneficiarii care nu au telefoane mobile sau acces la internet vor fi asistați de reprezentanții Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor Publice”, precizează, într-un comunicat, AEE.

Calculele AEE arată că doar înlocuirea unui bec incandescent de 60 W cu unul LED de 10 W aduce economii de 328,5 lei pe an. „Sistemul informațional care stă la baza administrării programului permite identificarea beneficiarilor de vouchere într-un mod automatizat, eliminând intervenția umană în procesul decizional”, a spus directorul AEE, Ion Muntean.

Voucherele acordate prin programul „Rabla pentru electrocasnice” vor acoperi 80% din costul unui frigider, a unui aragaz electric sau a unei mașini de spălat rufe și 100% din costul becurilor LED.

Cetățenii pot afla mai multe despre acest program pe site-ul ecovoucher.md sau pot fi ajutați cum să valorifice voucherul apelând la numărul de telefon 0 8005 5005.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în R. Moldova”, implementat de PNUD. Bugetul total este estimat la 5,8 milioane de dolari.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG