Ea spune că soțul ei este ținut în izolare într-o colonie penală din Siberia, în ciuda faptului că are o afecțiune medicală gravă ca urmare a faptului că a fost otrăvit în 2015 și, din nou, în 2017.
Vorbind în Camera Lorzilor din Londra, pe 15 noiembrie, unde s-a aflat pentru a accepta Premiul pentru Libertate 2023 al Internaționalei Liberale în numele soțului ei, Evghenia Kara-Murza a declarat că soțul ei este ținut din septembrie într-o celulă de 1,5 metri pe 3 metri, unde se află doar un pat și un scaun, deși are nevoie de asistență medicală permanentă și de exerciții fizice speciale zilnic, din cauza diagnosticului său de polineuropatie - o boală gravă care afectează nervii periferici.
Evghenia Kara-Murza afirmă că izolarea soțului ei este un act de tortură, adăugând că acesta s-ar putea confrunta cu o altă tentativă de asasinat în timpul detenției. „Este ținut la izolare și sunt foarte îngrijorată pentru viața lui”, a precizat Evghenia Kara-Murza.
Pe 1 noiembrie, gardienii penitenciarului din orașul Omsk l-au plasat pe Vladimir Kara-Murza în izolare pentru a cincea oară.
Kara-Murza, care are 42 de ani, a fost arestat inițial în aprilie 2022, după ce s-a întors în Rusia din străinătate, fiind acuzat că nu s-a supus cererilor unui ofițer de poliție.
După aceea, a fost acuzat de discreditarea armatei ruse, o acuzație legată de invazia Rusiei în Ucraina în 2022 și de eforturile Kremlinului de a anihila criticile pe acest subiect. Acuzațiile de trădare au fost adăugate ulterior din cauza unor remarci pe care le-a făcut în discursuri în afara Rusiei, în care critica politicile Kremlinului.
Fostul jurnalist, care are și pașaport rus, și britanic, a fost ani de zile politician de opoziție, criticându-l în mod repetat pe președintele rus Vladimir Putin, și a făcut lobby pe lângă guverne și instituții străine pentru a impune sancțiuni Rusiei și unor oficiali ruși pentru încălcări ale drepturilor omului.
Deși nu au prezentat public nicio dovadă medicală concludentă, Kara-Murza și aliații săi invocă dovezi circumstanțiale puternice că a fost otrăvit în mod deliberat. Autoritățile ruse au negat orice implicare în presupusele atentate.
Kara-Murza a fost un susținător al Legii Magnitsky din SUA, care stabilește sancțiuni pentru cei care încalcă drepturile omului în Rusia. În martie, Statele Unite au sancționat șase persoane, inclusiv trei judecători, din cauza rolului lor în detenția lui Kara-Murza.
Kara-Murza este unul dintre numeroșii disidenți, politicieni sau jurnaliști arestați și urmăriți penal în temeiul legilor tot mai dure adoptate de când Kremlinul a crescut presiunile asupra societății civile pentru a elimina orice voce critică.
În ultimele două decenii, o serie de otrăviri, în interiorul și în afara Rusiei, au vizat disidenți, foști agenți ai serviciilor de informații și activiști ai opoziției.