Linkuri accesibilitate

126 de incidente înregistrate de Promo-LEX în turul doi al alegerilor locale


Alegerile în turul doi de scrutin local general s-au desfășurat duminică, 19 noiembrie, în 273 de sate și orașe.
Alegerile în turul doi de scrutin local general s-au desfășurat duminică, 19 noiembrie, în 273 de sate și orașe.

Misiunea de observare „Promo-Lex” a documentat 126 de incidente în cel de-al doilea tur al alegerilor locale din 19 noiembrie. Printre încălcări se numără prezența materialelor de publicitate electorală în raza secției de votare și votare nejustificată în grupuri de doi sau mai mulți alegători. 

În 31 de cazuri s-a constat prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secția de votare, în alte 25 fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului.

Au fost înregistrate 12 cazuri de întrerupere a filmării în timpul deschiderii secției de votare sau în timpul numărării buletinelor de vot. „În alte opt cazuri, alegătorii nu puteau fi identificați de sistemul informațional automatizat de stat „Alegeri”: fie din cauza lipsei curentului electric sau a internetului, fie aceștia nu erau identificați de sistem”, a declarat la o conferință de presă directorul de programe al asociației Promo-LEX, Nicolae Panfil.

Misiunea Promo-LEX a mai raportat șase cazuri de intimidare a observatorilor sau de obstrucționare a procesului de observare liberă în secția de votare și alte două cazuri când observatorilor li s-a refuzat eliberarea copiilor proceselor-verbale de numărare a voturilor.

În ziua celui de-al doilea tur de scrutin Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în 175 secții de votare din cele 620 deschise. Celelalte 445 secții de votare au fost observate de 50 echipe mobile a câte doi observatori.

Pentru turul doi de scrutin au fost deschise 609 secții de votare, în 11 secții a avut loc votarea repetată.

La 5 noiembrie, în primul tur de scrutin, Misiunea de observare Promo-LEX a raportat Comisiei Electorale Centrale 1.145 de incidente.

XS
SM
MD
LG