Linkuri accesibilitate

Israelul luptă împotriva Hamas în toată Gaza, în vreme ce armata houthi atacă nave israeliene în Marea Roșie


Explozii și incendii în Gaza, după expirarea armistițiului temporar dintre Israel și gruparea islamistă palestiniană Hamas, 3 decembrie 2023
Explozii și incendii în Gaza, după expirarea armistițiului temporar dintre Israel și gruparea islamistă palestiniană Hamas, 3 decembrie 2023

Armata israeliană a declarat că forțele sale se confruntă cu luptătorii Hamas în întreaga Fâșie Gaza, semn că ofensiva terestră planificată în sudul enclavei, plin de refugiați, a început. Bombardamentele israeliene au ucis și rănit zeci de palestinieni.

Războiul a fost reluat vineri după încheierea armistițiului de șapte zile dintre forțele israeliene și militanții Hamas, grupare considerată teroristă de Statele Unite și Uniunea Europeană.

Încetarea focului a permis un schimb de 105 ostatici deținuți de Hamas, majoritatea israelieni, cu 240 de prizonieri palestinieni.

Ultimele violențe au loc în ciuda faptului că Statele Unite - cel mai apropiat aliat al Israelului - au cerut Israelului să limiteze victimele civile palestinieni în noua fază a ofensivei sale, concentrată în sud.

Locuitorii din Gaza au declarat duminică că se tem că ofensiva terestră israeliană în sud este iminentă. Tancurile și-au croit drum către Khan Younis și Deir Al-Balah, în centrul Gaza, împărțind Fâșia Gaza în trei.

Luni dimineață, armata israeliană a postat pe X o declarație cu noi ordine către locuitorii din Gaza de a evacua aproximativ 20 de zone din Fâșia Gaza. Pe harta postată sunt trasate trei săgeți, toate orientate spre sud, indicând unde ar trebui să meargă oamenii.

Israelul afirmă că a stabilit „zone sigure” pentru civilii din Gaza pentru a reduce la minimum răul suferit de aceștia, dar oficialii ONU și oamenii din Gaza spun că le este dificil să respecte aceste ordine în timp real, ținând cont de faptul că accesul la internet este sporadic, iar curentul electric funcționează cu intermitențe. Osama Hamdan, un oficial Hamas cu sediul în Liban, a declarat duminică: „Nu există zone sigure”.

Locuitorii spun că raidurile aeriene și atacurile de artilerie s-au concentrat, de asemenea, asupra localităților Khan Younis și Rafah, orașe din sudul Gaza, în vreme ce spitalele fac cu greu față fluxului de răniți.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat că armata a lovit peste 400 de ținte în weekend, „inclusiv în urma atacurilor aeriene extinse în zona Khan Younis" , ucigând militanți Hamas și distrugând clădiri în care aceștia se adăposteau, în Beit Lahiya, în nord.

Confruntări pe toate fronturile

Duminică, reprezentanții Hamas spuneau că s-au confruntat cu trupele israeliene la aproximativ doi km de orașul Khan Younis, situat în sudul țării. „IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) continuă să își extindă operațiunea terestră împotriva centrelor Hamas în toată Fâșia Gaza", a declarat presei la Tel Aviv purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari. „Militarii noștri se află față în față cu teroriștii și îi ucid”.

La începutul zilei de luni, presa Hamas a citat serviciile de urgență care au declarat că un atac israelian a ucis trei lucrători civili de urgență în orașul Gaza, în nordul enclavei de coastă. Tabăra de refugiați Jabalia, situată în nordul Gaza guvernată de Hamas, s-a numărat printre locurile supuse atacurilor de duminică.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza a declarat că mai multe persoane au fost ucise în urma unui raid aerian israelian.

Atacuri pe mare

Atacurile asupra transportului maritim în sudul Mării Roșii au amplificat duminică temerile privind extinderea conflictului dintre Israel și Hamas.

Departamentul american al Apărării a declarat că trei nave comerciale au fost atacate de mișcarea Houthi aliată cu Iranul din Yemen în apele internaționale ale Mării Roșii, iar un distrugător american care operează în zonă a doborât trei drone în timp ce răspundea la apeluri de ajutor.

Rebelii houthi din Yemen au lansat duminică rachete balistice lovind trei nave comerciale în Marea Roșie. Între timp o navă de război americană a doborât trei drone în legitimă apărare în timpul asaltului care a durat câteva ore, a anunțat armata americană. Rebelii houthi, susținuți de Iran, au revendicat două dintre atacuri. Atacul a început în jurul orei locale 9:15 (0615 GMT) în Sanaa, capitala Yemenului, controlată de gruparea houthi, a declarat Comandamentul Central al armatei americane.

Atacurile marchează o escaladare a atacurilor maritime în Orientul Mijlociu legate de războiul dintre Israel și Hamas. Pentru prima dată în acest conflict mai multe nave s-au aflat în vizorul atacurilor armatei houthi. Statele Unite au avertizat că „vor lua în considerare toate răspunsurile adecvate” în urma atacului, arătînd cu degetul acuzator către Iran, relațiile dintre cele două țări fiind extrem de tensionate de ani de zile din cauza programului nuclear al Teheranului care avansează rapid.

„Aceste atacuri reprezintă o amenințare directă la adresa comerțului internațional și a securității maritime”, a declarat într-o declarație Comandamentul central al armatei americane. „Ele au pus în pericol viețile echipajelor internaționale reprezentând mai multe țări din întreaga lume”. În comunicatul armatei americane se mai spune : „(...) avem toate motivele să credem că aceste atacuri, deși lansate de gruparea houthi din Yemen, sunt pe deplin facilitate de Iran.”

Purtătorul de cuvânt al armatei houthi, generalul de brigadă Yahya Saree, a revendicat două dintre atacurile de duminică, afirmând că prima navă a fost lovită de o rachetă, iar cea de-a doua de o dronă, în timp ce nava străbătea strâmtoarea Bab el-Mandeb, care leagă Marea Roșie de Golful Aden.

„Forțele armate yemenite continuă să împiedice navele israeliene să navigheze în Marea Roșie (și în Golful Aden) până când agresiunea israeliană împotriva bunilor noștri frați din Fâșia Gaza va înceta”, a declarat Saree. „Forțele armate yemenite își reînnoiesc avertismentul adresat tuturor navelor israeliene sau celor asociate cu israelieni că vor deveni o țintă legitimă dacă vor încălca ceea ce se afirmă în această declarație.” Saree nu a menționat implicarea vreunei nave de război americane în aceste incidente.

XS
SM
MD
LG