Linkuri accesibilitate

Extinderea UE: Georgienii ies în stradă, Zelenski îl abordează pe Orbán... în Argentina


Georgienii demonstrează la Tbilisi în sprijinul aderării la Uniunea Europeană cu un mare steag UE. 9 decembrie 2023 (Foto: Nastasia Arabuli, RFE/RL)
Georgienii demonstrează la Tbilisi în sprijinul aderării la Uniunea Europeană cu un mare steag UE. 9 decembrie 2023 (Foto: Nastasia Arabuli, RFE/RL)

Începe o săptămână care ar putea fi decisivă pentru cum va arăta o eventuală nouă extindere a Uniunii Europene cu țări ca Ucraina și Moldova. Marți vor discuta subiectul la Bruxelles miniștrii de externe din UE, iar joi și vineri liderii ei, la un summit. Deznodământul rămâne învelit în mister.

Georgienii demonstrează pentru candidatură

Sute de persoane au demonstrat la 9 decembrie la Tbilisi în sprijinul desemnării Georgiei drept țară candidată la aderare, la apropiatul summit UE din 14-15 decembrie.

Luna trecută, Comisia Europeană a recomandat această decizie, cu condiția ca Georgia să facă progrese în domeniul combaterii corupției și să perfecționeze legislația și practicile electorale.

Participanții la demonstrația „Vocea ta către UE” au mărșăluit de la Piața Prima Republică până în Piața Europei, unde au desfășurat un mare steag al UE. Organizatorii au spus că fiecare stea de pe drapel a fost confecționată într-o anume regiune georgiană, ca simbol al unității poporului în aspirația de aderare la UE.

La marș a participat președinta Salome Zurabișvili, care l-a inițiat în cooperare cu organizații neguvernamentale.

Entuziasmul pro-UE al președintei nu este împărtășit întrutotul de guvernul formațiunii Visul Georgian, care o acuză adesea pe Zurabișvili că-și depășește atribuțiile cu acțiunile ei în favoarea aderării.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) și premierul ungur Viktor Orbán (dreapta) la ceremonia învestirii președintelui Argentinei, Javier Milei. Buenos Aires, 10 decembrie, 2023. (ALEJANDRO PAGNI / AFP)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) și premierul ungur Viktor Orbán (dreapta) la ceremonia învestirii președintelui Argentinei, Javier Milei. Buenos Aires, 10 decembrie, 2023. (ALEJANDRO PAGNI / AFP)

Zelenski a fost „franc” cu Orbán

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o întrevedere cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, în marginea ceremoniei de învestire a noului președinte al Argentinei, la Buenos Aires.

Zelenski a spus apoi că discuția a fost „francă” și s-a axat, „firește”, pe dorința Ucrainei de a adera la UE.

Orbán se opune începerii negocierilor de aderare cu Ucraina, invocând nepregătirea ei și ar putea deraia summitul din 14-15 decembrie, în această privință. Orice decizie trebuie luată cu votul tuturor celor 27 de țări din UE.

Un purtător de cuvânt al guvernului Ungariei a confirmat știrile despre întâlnirea Zelenski-Orbán de la Buenos Aires, spunând că liderii UE „încă discută” pe această temă.

Cea mai recentă „ciornă” a declarației finale a summitului, văzută de Europa Liberă, cuprinde decizia de începere a negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova, ca și desemnarea Georgiei ca stat candidat, dar documentul se mai poate schimba, în funcție de ce decid liderii la întrunirea propriu-zisă.

Avertisment ucrainean, calm moldovean

Miniștrii de Externe din Ucraina și Moldova au mers luni la Bruxelles, unde marți are loc reuniunea colegilor lor din UE, inclusiv pe tema extinderii.

Ministrul ucrainean Dmitro Kuleba a făcut la sosire o declarație încărcată de emoții despre eventuala amânare a deciziei Consiliului European (summitul din 14-15 decembrie). „Nu-mi pot imagina, nici nu vreau să vorbesc despre ce consecințe devastatoare vor fi dacă Consiliul (European) nu ia această decizie”, a spus ucraineanul.

Declarația de presă a lui Nicu Popescu menționează doar programul vizitei sale la Bruxelles și la Paris, fără asemenea elemente emoționale.

Săptămâna trecută, premierul moldovean Dorin Recean a admis într-un interviu la Jurnal.md că există și posibilitatea – nedorită, firește, nici de Chișinău – ca decizia începerii negocierilor de aderare să se amâne. El a reafirmat, totodată, că Moldova vrea să meargă înainte împreună cu Ucraina.

În ultimele săptămâni dinaintea summitului, Chișinăul s-a asigurat din nou, prin convorbiri telefonice cu lideri, mai ales, de sprijinul tuturor țărilor din UE pentru aspirațiile sale europene.

Ungaria blochează deocamdată începerea negocierilor cu Ucraina, nu și cu Moldova, dar este probabil ca o amânare să fie „la pachet”, pentru ambele țări.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG