Angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” au trimis luni, 11 decembrie, o sesizare către Parlament, Guvern, Președinție, Ministerul Sănătății și Avocatul Poporului, în care își exprimă „dezacordul total” față de fuzionarea cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile din orașul Codru, municipiul Chișinău.
Într-un proiect de hotărâre de Guvern, Ministerul Sănătății propune ca cele două instituții medicale care „oferă servicii practic similare” să aibă un management comun, pentru a reduce cheltuielile.
Colectivul de la „Toma Ciorba” crede că scopul acestei fuziuni este, de fapt, de a închide spitalul din centrul Chișinăului, cu o istorie de peste 130 de ani, și de a-l transfera în spațiile spitalului din Codru.
- Te-ar putea interesa și: Două spitale din capitală urmează să fuzioneze
În timp ce autoritățile spun că spitalul construit în 1896 este în „stare deplorabilă”, necesită reparații costisitoare, fiind monument istoric, și nu dispune de o secție de terapie intensivă, angajații de la „Toma Ciorba” atrag atenția că celălalt spital „nu are nici minimum necesar pentru tratarea maladiilor infecțioase”.
„Argumentele prezentate nu sunt plauzibile, concludente și convingătoare, iar fuziunea nu ar rezolva problemele legate de standarde, investiții capitale și infrastructură”, se arată în sesizare.
De asemenea, angajații susțin că Guvernul ar urmări să scoată la privatizare terenurile pe care se află spitalul „Toma Ciorba”.
La rândul lor, și angajații Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile au trimis o petiție către Guvern, Parlament, Președinție, Oficiul Avocatul Poporului, Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății, Curtea Europeană a Dreptului Omului, Sindicatul „Sănătatea” în care se arată indignați că instituția lor urmează să fie „absorbită” de spitalul „Toma Ciorba”.
În petiție, angajații susțin că, prin fuzionarea celor două spitale, „se va pune în pericol calitatea și eficiența serviciilor medicale”, „se va perturba continuarea îngrijirii medicale”, „se va pierde identitatea instituțională și formarea specializată”, „se vor fragmenta serviciile medicale”, iar unii pacienți vor trebui să parcurgă o distanță mai mare.
Angajații spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile amenință că vor protesta și vor intra în grevă, dacă va avea loc fuziunea.