Linkuri accesibilitate

Alegerile din Taiwan, câștigate de opozantul Beijingului


Lai Ching-te, președintele-ales din Taiwan, vorbind la un miting, flancat de alegerea sa pentru postul de vicepreședintă, Hsiao Bi-khim (în dreapta lui în imagine) după victoria în alegeri, la Taipei, Taiwan, 13 ianuarie 2024. (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)
Lai Ching-te, președintele-ales din Taiwan, vorbind la un miting, flancat de alegerea sa pentru postul de vicepreședintă, Hsiao Bi-khim (în dreapta lui în imagine) după victoria în alegeri, la Taipei, Taiwan, 13 ianuarie 2024. (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Președintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te, a promis să fie „de partea democrației” și să apere țara de „intimidările” Chinei comuniste, care l-a caracterizat ca pe o amenințare la adresa păcii în regiune.

Lai, care până acum a fost vicepreședinte, a obținut al treilea mandat consecutiv pentru Partidul Democratic Progresiv (DPP), un succes fără precedent, după o campanie intensă în care s-a prezentat drept apărătorul modului de viață democratic din Taiwan.

Lai, pe care Beijingul îl numește de obicei „separatist”, a primit felicitări pentru victorie de la mulți lideri de țări democratice, din Japonia până în Uniunea Europeană.

„Transmitem comunității internaționale că între democrație și autoritarism, am ales să ne plasăm de partea democrației”, a spus Lai.

Candidatul principalului partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang (KMT), Hou Yu-ih, și-a recunoscut înfrângerea în alegeri.

DPP susține identitatea separată a Taiwanului față de China și respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului, afirmând că doar poporul taiwanez poate decide viitorul său.

KMT, care a condus în China înainte de a se refugia în Taiwan după ce a pierdut un război civil cu comuniștii în 1949, favorizează legături strânse cu China, dar neagă cu tărie că ar fi pro-Beijing. KMT susține poziția conform căreia Taiwanul și China aparțin unei singure Chine, dar fiecare parte poate interpreta ce înseamnă acest lucru, o poziție bine primită de Beijing.

Potrivit comisiei electorale centrale de la Taipei, Lai avea peste 40% din voturi după numărarea a 99% din buletine, în vreme ce rivalul său de la KMT, Hou Yu-ih, obținuse 33,5%.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG