Linkuri accesibilitate

Nicu Popescu și-a dat demisia de la șefia Externelor


Nicu Popescu a condus Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din august 2021
Nicu Popescu a condus Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din august 2021

Șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, și-a anunțat demisia, miercuri dimineață, la un briefing de presă. „Am îndeplinit cu succes obiectivele stabilite la începutul mandatului și, la acesta etapă, am nevoie de o pauză”, a explicat el.

Succesorul lui Popescu este Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului, deputat al partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate”. Anunțul a fost făcut la ședința Guvernului, la scurt timp după demisia lui Popescu.

Ultima vizită a vicepremierului și ministrului de Externe, Nicu Popescu, a fost în România, chiar în ajunul anunțului de demisie. El s-a întâlnit cu omologa sa, Luminița Odobescu, și cu fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu.

Numit în această funcție în august 2021, Popescu a făcut parte din Guvernul Nataliei Gavrilița, iar apoi și din noul cabinet de miniștri, condus de Dorin Recean.

Popescu a lucrat la relansarea relațiilor bilaterale cu România și a adus în R. Moldova proiecte europene, printre care Misiunea de Parteneriat a UE și Instrumentul European pentru Pace, prin care țara a primit în ultimii ani circa 80 de milioane de euro pentru sectorul de apărare.

În cooperare cu diplomații români și din alte state, a fost creat un mecanism, prin care Uniunea Europeană a putut sancționa cetățeni moldoveni implicați în încercările de destabilizare R. Moldova.

În mandatul lui Popescu, R. Moldova a devenit, în iunie 2022, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, iar în decembrie 2023, a primit undă verde pentru deschiderea negocierilor.

Vara trecută, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, condus de Popescu, a decis să instituie un regim de paritate diplomatică cu Federația Rusă, după ce în presă a apărut o investigație ce arăta că pe acoperișul Ambasadei Rusiei de la Chișinău sunt montate sisteme de antene care ar capta informații pentru serviciile secrete rusești.

Pe 14 august 2023, 45 de diplomați și angajați ai Ambasadei Federației Ruse au părăsit teritoriul R. Moldova.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG