Linkuri accesibilitate

UE aprobă misiunea civilă pentru R. Moldova


Josep Borrell, coordonatorul politicii externe a UE (foto arhivă).
Josep Borrell, coordonatorul politicii externe a UE (foto arhivă).

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au aprobat noua misiune civilă pentru R. Moldova, programată să înceapă în mai, care va dura 2 ani.

„UE se angajează să sprijine R. Moldova pentru a-și proteja securitatea și reziliența”, a scris Josep Borrell, coordonatorul politicii externe europene, pe Twitter. „Înființăm astăzi, 24 aprilie 2023, o misiune civilă (...) Acesta va consolida structurile de gestionare a crizelor din R. Moldova și va spori capacitatea acesteia de a contracara amenințările hibride”, a precizat Borrell.

Tot la reuniunea de luni, se așteaptă ca miniștrii de Externe ai UE să aprobe conceptul noului mecanism de sancțiuni, vizând persoanele și entitățile care încearcă să destabilizeze R. Moldova.

Oficiali UE, care au vorbit sub condiția anonimatului, au spus că cele două mișcări reflectă consensul la Bruxelles că R. Moldova are nevoie de mai mult sprijin din partea UE pentru a realiza reforme politice, mai ales că țara a primit anul trecut statutul de candidat la UE, relatează Rikard Jozwiak, corespondentul Europei Libere pe afaceri europene.

În nota conceptuală care evidențiază necesitatea misiunii civile, consultată de Europa Liberă, se observă că „în timp ce probabilitatea unei agresiuni militare directe împotriva Moldovei este în prezent scăzută, Moldova rămâne în stare de urgență, din cauza impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, care a scos la iveală o serie de vulnerabilități ale securității sale naționale, în special legate de influența malignă a Rusiei și de răspândirea crimei organizate transnaționale”.

Noua misiune, care se va numi „Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova” (EUPM Moldova), a fost solicitată de premierul moldovean în ianuarie 2023, pentru a consolida securitatea cibernetică și a combate dezinformarea și manipularea externă a informațiilor.

Cu un buget estimat între 5 și 8 milioane de euro pe an, Bruxelles-ul va trimite la Chișinău între 25 și 40 de experți, iar personalul din afara UE va fi încurajat să se alăture.

Scopul este ca șeful misiunii și echipa centrală de planificare să-și înceapă activitatea la începutul lunii mai. Lansarea oficială a programului ar urma să aibă loc pe 22 mai, cu ocazia unei noi reuniuni a miniștrilor de Externe ai UE, mai scrie Rikard Jozwiak în Newsletter-ul săptămânal „Europa extinsă” („Wider Europe”).

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG